Varför äter vi när vi inte orkar mer?

Hälsa / Viktminskning / Artikel

Varför äter vi när vi inte orkar mer

I samband med julbord, smörgåsbord, bufféer och kräftskivor då mycket mat ligger framför oss, blir det oftast svårt för oss att sluta äta. Vi fyller ständigt våra magar med mer och mer mat, trots att vår magsäck vid det laget bör ha sträckts så pass mycket att det gör ont. Hur kan det komma sig att vi fortsätter äta och att vi kan bortse från smärtan?

Enligt forskare som specialiserar sig på neurovetenskap, beror detta på att vi genom att äta samtidigt lindrar smärtan, dvs. vi får smärtlindring via förtäring och att det är evolutionen som bär skulden. Förtäring dövar även den psykologiska smärtan i samband med att vi känner att vi börjar göra bort oss inför andra, när vi glupskt stoppar i oss allt möjligt. Det som händer i samband med förtäringen är att vi blockerar de smärtsamma signalerna från hjärnan när vi äter god mat, i synnerhet tårtor eller choklad. Detta förklarar också hur vi kan äta efterrätten sedan vi ätit en stor portion mat. Vi har helt enkelt blivit okänsliga inför smärtan som uppkommer i samband med att vi äter för mycket.

Även när vi har gått upp en hel del, vill vår kropp lagra mer fett. Forskning visar att mycket överviktiga personer har förhöjda halter av så kallade endogena endocannabionids -  marijuana liknande substanser -  i blodet och hjärnan. Ju fetare vi blir, desto mer sådan substanser finns det i blodet och hjärnan och vi kan uthärda den psykologiska och fysiska smärtan till följd från hetsätande. 

Varför skulle vår kropp ha utvecklat en mekanism som hindrar oss från att sluta äta när vi är mätta, så att vi får exakt in den mängd föda som vi behöver? Ett svar på den här frågan är att våra hjärnor utvecklades under en historisk period under vilken det rådde stor brist på mat. Därför kommer våra gener att uppmuntra oss att äta så mycket som möjligt i samband med att vi ser mycket god mat. Ny forskning har visat att människor kommer att äta mer än vanligt i samband med tillgång på jättemycket mat, och detta är fallet även när maten inte är särskild god. Enligt forskningen kommer ätandet att fortsätta även sedan man har sagt till personen som äter, att de har ätit för mycket. Därmed kan man dra slutsatsen att mat verkligen har makt över vår hjärnan, hävdar Gary L. Wenk, författaren till boken "Your Brain on Food".

Källa:

Gary L.Wenk, Ph.D. author of Your Brain on Food (Oxford, 2010)