Vi glöder i livet – och slocknar i döden, visar ny studie

Natur & Miljö

Vi glöder i livet – och slocknar i döden, visar ny studie Bild: Microsoft Designer (AI)

25.05.17 - Kan våra kroppar avge ett svagt ljus medan vi lever? En ny studie från Kanada tyder på att allt levande lyser svagt – tills livet tar slut.

Det låter som något hämtat ur en saga, men forskare vid University of Calgary och National Research Council of Canada har gjort en fascinerande upptäckt: levande varelser, inklusive människor, avger ett svagt ljus som försvinner när vi dör.

I ett experiment undersökte forskarna både möss och blad från två olika växter och fann att dessa organismer sände ut ett mycket svagt ljus, så kallade biophotoner. När livet tog slut slocknade ljuset.

Idén om att levande organismer sänder ut ljus har länge varit omstridd och ibland förknippad med övernaturliga teorier om auror och energifält. Men faktum är att biologiska processer kan skapa ljusfenomen, som till exempel eldflugors sken eller vissa djurs lysande kroppar i mörkret.

Den här nya studien visar dock att även vanliga celler, som till exempel i möss och växter, kan sända ut ljusvågor som är så svaga att de är omöjliga att se med blotta ögat. Ljuset uppstår när cellerna utsätts för stress, som värme, gifter eller brist på näring. Det beror på att cellerna då bildar reaktiva syreföreningar, som i sin tur kan avge små ljusblixtar när molekyler och elektroner reagerar.

För att testa om detta verkligen sker i hela levande organismer och inte bara i enstaka celler, placerade forskarna fyra möss i en mörk behållare. Där fotograferades de med särskilda, ljuskänsliga kameror – först medan de levde och sedan efter döden. Mössen hölls varma efter döden för att utesluta att kroppstemperaturen påverkade resultatet.

Resultatet var tydligt: medan mössen levde registrerades ett svagt ljus från deras kroppar. Efter att de dött minskade ljusets styrka markant.

Liknande försök gjordes med blad från växter som utsattes för skador och kemikalier. De skadade områdena av bladen lyste betydligt starkare än de oskadda delarna under hela experimentet.

Forskarna menar att detta svaga ljus skulle kunna användas i framtiden för att på ett enkelt och skonsamt sätt undersöka hälsa och stressnivåer hos både människor, djur och växter – utan att behöva ta prover eller använda avancerad utrustning.

Studien ger också nytt bränsle till tanken att allt levande har ett eget, om än nästan osynligt, sken av liv. Resultaten publicerades nyligen i vetenskapstidskriften The Journal of Physical Chemistry Letters.