Att äta alla måltider före kl. 15.00 är bra för hälsan

Hälsa / Forskningsrön / Mat & hälsa / Bantning

Aptiten minskar, blodtrycket sänks, insulinkänsligheten ökar och detta kan förhindra utveckling av diabetes.

Att äta alla måltider före kl. 15.00 är bra för hälsan

2018-05-15: En liten studie på överviktiga män verkar indikera att det kan vara bra för hälsan att inte äta någonting alls efter kl. 15.00. Bland annat minskar aptiten medan blodtrycket sänks och detta kan förhindra utveckling av diabetes.

Att begränsa ätning enligt bestämda tider har visat sig stabilisera blodsockernivån och reducera risken för diabetes hos möss. Bra och rigorösa studier på människor har däremot tidigare saknats.

Därför har Courtney Peterson vid Alabamas Universitet i Birmingham och hennes kollegor testat en diet på 8 överviktiga män som alla befann sig i riskzonen för att utveckla typ 2 diabetes.Under fem veckor år åt deltagarna identiska frukostar, luncher och middagar under tillsyn. Hälften av männen fick dock äta alla tre måltiderna inom en 8-timmarsram som slutade kl. 15:00 på eftermiddagen. De övriga fyra deltagarna åt de tre måltiderna inom en mer normal 12-timmars tidsram. Efter fem veckor bytte grupperna tidsram och studien fortsatte i ytterligare 5 veckor.

Forskarna fann att begräsning av mat till en 6-timmars tidsram ledde till en ökning av insulinkänsligheten – ett tecken på förbättrad sockerkontroll i blodet. Den tidsbegränsade kosten minskade även aptiten överlag, samt sänkte blodtrycket i genomsnitt med cirka 10 mmHg – ungefär samma mängd som uppnås genom att ta blodtrycksmedicin.De positiva effekterna hade inte med viktminskningen att göra eftersom alla deltagare fick tillräckligt med kalorier för att kunna behålla vikten. Man tror snarare att mat tidigt på dagen har men anpassning till naturliga cirkadiska rytmer att göra.

Växande bevis visar att människor är bättre på att bearbeta mat tidigt på dagen. Det är på morgonen vår blodsockerkontroll är bäst. De människor som jobbar natt brukar ha en större benägenhet att utveckla diabetes och fetma.

”Vi har utvecklats för att vara aktiva under dagen och det är därför naturligt att vår ämnesomsättning återhämtar sig i början av dagen och sänks nattetid.” säger Peterson.

Att äta under en 6-timmars tidsram och fasta i 18 timmar varje dag kan vara lättare än att äta 5 dagar och fasta 2 dagar som man förespråkar i den populära 5:3 dieten. Alla deltagare i studien, förutom en, tyckte att det var lätt att anpassa sig till att fasta kvällstid. Deras enda klagomål var att de kände sig mycket fulla när de fick äta alla tre måltider inom en 6-timmarsram.  Petersons forksningsteam vill nu undersöka huruvida det går att förlänga ättidsramen från 6 till 8 timmar per dag i och med denna 8-timmarsdiet har visat sig främja viktminskning hos möss och blivit populär av den amerikanska näringsgurun David Zinczenko. Några förespråkare för denna diet bland kändisarna är bland annat Hugh Jackman, Nicole Kidman och Miranda Kerr.

Tidskriftsreferens: Cellmetabolism , DOI: 10,1016 / j.cmet.2018.04.010

Källa: New Scientist