Utomhusljus förebygger närsynthet hos barn

KATEGORIER: Hälsa / Forskning / Vetenskap / Medicin

Det är inte dator- och andra skärmar som är orsaken till närsynthetepidemin hos barn, utan brist på adekvat exponering för utomhusljus.

2016-04-07 För att minska närsynthetepidemin hos barn bör deras exponering för utomhusljus öka, enligt banbrytande forskning av australiska optiker.

Enligt optikern Scott Read som också har lett studien, docent i optometri och synvetenskap vid Queensland Teknologiuniversiteten Brisbane, Australia behöver barnen spendera mer än en timme och helst två timmar varje dag ute för att förhindra myopi (närsynthet) från att utvecklas.

I sitt tal i samband med Synkonventionen i Queensland under helgen hävdade professorn att det inte var dator- och andra skärmar som orsakade närsynthet, utan brist på adekvat exponering för utomhusljus.

”Medan skärmar bidrar till att barn spenderar mer tid inomhus än under tidigare år, visar forskning att de inte är den direkta orsaken till den ökade förekomsten av närsynthet”, sade han.

Han hävdade att optiker bör göra sina patienter medvetna om att mindre än 60 minuters exponering för utomhusljus per dag utgör en stor riskfaktor i utvecklingen av närsynthet och att barn som redan har utvecklat myopi kan gynnas i och med framåtskridande av sjukdomen förhindras.

Kate Giford, ordförande för Optometri Australien sade att denna nya upptäckt är viktig eftersom allt fler barn är myopiska nuförtiden.

I februari detta år har man kommit fram till slutsatsen så mycket som hälften av världens befolkning kommer att vara myopiska år 2050 med många i riskzonen för blindhet. Den globala studien som publicerades av Brien Holden Vision Institute förutspår att cirka 20 procent av världens befolkning kommer att vara i riskzonen för blindhet år 2050 om åtgärder inte vidtas för att stoppa att närsynthet omvandlas till en svårare typ av myopi som kräver mycket starka glasögon (minus fem eller starkare).

I studien fick deltagarna bära armbandsur med ljussensorer för att registrera ljusexponering och fysisk aktivitet under två veckor under varmare sedan kallade månader.

”Barn som kom i kontakt med minst utomhusljus hade snabbare ögontillväxt och snabbare närsynthetprogression” säger professor Read.

Studien Light Exposure and Eye Growth in Childhood finns här

Mediekontakter: 
Sandra Hutchinson, QUT sekreterare, 07 3138 9449 (tis / ons) eller media@qut.edu.au 
Rose Trapnell, QUT media lagledare, 07 3138 2361 eller 0407 585 901

Källa: Outdoor light has role in reducing short-sightedness in kids, publicerad 2016-04-06, Queensland University of Technology, Brisbane, Australia. Artikeln kan ompubliceras samt redigeras för innehåll och längd.