Twice.se

mode & kändisar

KATEGORIER: Nöje / Kändisar / Madonna

Madonna fyller 60 år - en titt tillbaka på hennes relation till katolocismen

Madonna fyller 60 år

2018-08-16 - Nästan fyra decennier senare är Madonna fortfarande pop-musikens drottning och världens mest kända kvinna. Känd är Madonna även för sin komplicerade relation till kyrkan och katolicismen.  Men medan den katolska kyrkan blev alltmer upprörd, hyllades hon av feminister.

Like a virgin 1984

Madonnas religiösa uppväxt blev en källa för inspiration för Madonna vad gäller mode och estetik, liksom ett strängt system som hon fick revoltera mot, över och över igen.

Till People magasinet 1985 sa hon:

"När jag var liten bad mormor mig att inte gå ut med män, att älska Jesus och vara en snäll flicka. I växte upp med två olika bilder av kvinnan: jungfrun och horan. Det var lite skrämmande."

Med Like a virgin, 1984, börjar Madonna visa upp sig med ett stort krucifix hängande vid halsen.

Madonna - Like a virgin

Bild: Like a Virgin, 1084

Papa don't preach 1986

Sången "Papa don't preach" (Pappa, predika inte) handlar om en ung kvinna i tonåren som vill diskutera sin graviditet med en pappa som hon har en mycket bra relation till.

Både Planned Parenthood (planerat föräldraskap) och den katolska kyrkan protesterade mot sången. Plannned Parendhood hävdade att sången glamouriserade ungdomsgraviditeten, medan den katolska kyrkan menade att sången firade utomäktenskapligt sex liksom födelse av barn utanför äktenskapet.

Till New York Times 1986 sade hon:

"Låten handlar i själva verket om en tjej som fattar ett mycket viktigt beslut i sitt liv. Hon har en mycket nära relation till sin far och vill bevara denna närhet. För mig är detta ett firande av livet."

Papa don't preach 1986

Foto: Papa don't preach, MadonnaLike a prayer 1989

Like a prayer från 1989 är fortfarande Madonnas mest kontroversiella video. I denna video får vi se brinnande kors och kärleksscener med en svart Jesu-liknande helgon. Konsekvensen blev ett avbrutet avtal med Pepsi samt bannlysning från själva Vatikanen.

1989 sade Madonna till tidningen Times:

"Min egen katolicism är i ständig omvälvning. När jag lämnade föräldrahemmet var jag 17 år gammal. Jag åkte till New York, staden med flest synder. Jag avstod från katolicismen i dess traditionella mening gällande hur jag fick leva mitt liv. Men jag slutade aldrig känna skulden och skammen som man har i sig när man får en katolsk uppfostran."

Like a prayer 1989

Bild: Like a Prayer, 1989

The Blond Ambition Tour, 1990-talet

Protesterna från Vatikanen var ännu större under Blond Ambition turnén på 1990-talet, på grund av en simulerad masturbering som följdes direkt av något som kan liknas vid en katolsk mässa med glasmålning, korsfästningar och liturgiska kostymer designade av Jean Paul Gaultier. Så småningom ställdes två konserter in i Italien på grund av protester rörande Madonnas väntade uppträdande.

"Jag stöder inte ett sätt att leva utan beskriver en, sedan får publiken fatta sina egna beslut." sade Madonna i samband med en presskonferens.

Under samma turné blev hon nästan häktad i Kanada men även om hon hotades med fängelse vägrade hon ändra på någonting i hennes uppträdande.

The Blond Ambition Tour, 1990-talet

Bild: Madonna, the Blonde Ambition Tour

Ray of Light 1998

Madonna var 40 år gammal när hon släppte skivan Ray of Light. Hon var också mamma till Lourdes. Skivan var personlig och hon reflekterade över moderskap, berömdhet, och hennes mors tidiga bortgång. Den andliga bakgrunden hade dock ändrats eftersom Madonna hade fått kontakt med Kabbala, en gammal form av judisk tro.

Till Oprah Winfrey sade hon år 2005:

"Det är ett trossystem som ger dig verktyg för att hantera livet. Många av dess principer liknar koncept i kristendomen eller i buddhismen, Aldrig tidigare i mitt liv har jag känt mig kreativare. En sak som jag har lärt mig är att jag inte äger min begåvning. Jag är dess verkställande direktör. Och lär jag mig att hantera min kreativitet på korrekt sätt - och om jag accepterar att jag endast är en kanal för saker som kommer från Gud - kommer kreativiteten att fortsätta att flöda genom mig."

Ray of Light 1998

Bild: Madonna, Ray of Light, 1998Confessions Tour, 2006

Madonna lyckades dock förarga den katolska kyrkan än en gång när hon på turnén år 2006 korsfäste sig själv på ett kors om påminde om en discolampa, medan hon sjöng låten Live to tell. Även Englands kyrka reagerade.

Till Daily News sa Madonna:

"Jag tror inte att Jesus skulle bli arg på mig och det budskap jag försöker förmedla."

Confessions Tour, 2006

Foto: Madonna sjunger Live to tell, Confessions Tour, 2006

2009 Met Gala

I samband med 2009 års Met gala ("The Model as Muse: Embodying Fashion") var hon klädd i en rubrikgenererande Marc Jacobs kort klänning, dominatrix kängor, turkos kaninöron och ett krucifixhänge.

Till New York Times sade Madonna om sina tidigaste modeinspirationer:

"När du går i katolsk skola, måste du bära uniform och allt är redan bestämd för dig. Eftersom du inte har något annat val än att ha uniform på dig, går du ut ur din väg, för att göra sådana saker som får dig att sticka ut."

2009 Met Gala

Bild: Madonna, 2009 års Met gala ("The Model as Muse: Embodying Fashion")

2013 Met Gala

Krucifixen saknade Madonna inte heller i samband med 2013 Met Galan ("Punk: Chaos to Couture"). Hon bar ett intressant Givenchy plagg men hon visade oss att ett kors kan bäras på så många olika sätt.

2013 Met Gala

Bild: Madonna 2013 Met Gala

Rebel Heart Tour 2015-2016

Krucifixen dök även upp på Rebel Heart turnén. Denna gången var det dansare som verkade använda de som vapen.

Till Rolling Stone magasinet sade hon år 2015:

"Jag är sentimental om Jesus på korset. Jesus var jude, och jag tror också att han vara en katalysator, och jag tror att han förolämpade folk eftersom hans budskap var att älska din granne så som du älskar dig själv; med andra ord, är ingen bättre än någon annan. Han omfamnade alla människor, vare sig det var frågan om en tiggare eller en prostituerad, och han förmanade en grupp judar som inte observerade Toras profeter. Därför störde han många människors burar."                   

Rebel Heart Tour 2015-2016

Bild: Madonna Rebel Heart Tour

För övrigt har Madonna nu sex barn. Fyra barn har adopterats. Hon har varit gift två gånger.

Rebel Heart Tour 2015-2016

Bild: Madonna, Familj-foto inför hennes födelsedag förra året, 2017 då hon blev 59 år gammal.