Vetenskap

Vetenskap / Övrigt / Artikel

Fem steg för att påverka på ett etiskt och effektivt sätt!

 

 

Självklart vill du påverka på ett positivt sätt. Du vill inte endast manipulera människor. Oavsett hur du tänker göra, är jag också säker på att du tar ditt ansvar. Det är så klar, ditt val.

Övertalning

Det finns några steg som är viktiga att gå genom, när man väl har bestämt sig för att påverka. Samtliga 5 steg måste följas, för att din påverkan skall bli effektiv.

1. Ta reda på vad du vill ha. Vilka är dina mål? Vad vill du erhålla genom tekniker med avsikt att påverka? Vilka vill du sälja till? Hur stor mängd? Under vilka förhållanden? Påverkan utan mening eller syfte är inte värd ansträngningen.

2. Ta reda på vad den andre (köparen) vill ha. Samma frågor gäller även för denne. Om du lyckas respektera han/hennes mål och önskemål, talar vi om en etisk & god påverkan.

3. Lär dig allt om din produkt - fördelarna & nackdelarna. Styrkorna & svagheterna. Det är mycket viktigt att du verkligen vet vad det är som du säljer: en produkt, en tjänst, någons arbetskraft... eller dig själv. Förstå det som gör produkten eller tjänsten bra, vad som gör den dålig. Ett mycket intressant sätt att påverka är faktiskt att dra nackdelarna med varan som man har till försäljning.

4. Ge varan en vacker emballage. Använd övertalningen, omsluta allt i en fin låda.

5. Sälj på ett sätt som du själv skulle vilja bli erbjuden att köpa. Tänk över hur det skulle kännas att stå där i köparens ställe. Du vill inte lura honom eller henne. Manipulera inte - ge köparen ett val. Berätta allt som är värt att veta om din produkt.

Om du lyckas påverka dina kunder med etiken i bakhuvudet, kommer du dessutom att utveckla långvariga relationer till dessa. Vi pratar nu om win-win situationer.