Vetenskap: Övrigt

Vetenskap / Övrigt / Artikel

Flytande städer - en framtida lösning?

Futuristiska flytande städer

Kaliforniens Seasteading Institute menar att länder i framtiden kommer att byggas på havet. Dessa nationer kommer att vara självstyrande och hållbara flytande städer. Institutens president Michael Keenan hävdar att dessa kommer att bli framgångsrika nya samhällen.

Det är en idé, vars tid har kommit” säger han.

Det finns inte något sådant som en enda regering för alla. Det finns ingen ideologi för alla. Och om det fanns en plats där man skulle kunna starta nya regeringar, hade det varit bra. Men vi kan inte ta i anspråk mer mark, samtidigt som 70% av världens yta täcks av hav, internationellt vatten.”

På Seasteading strävar institutet efter att skapa nya länder som flyter på internationellt vatten. Många rika bidragsgivare har redan donerat pengar till projektet, bland annat PayPal-grundaren och miljardären Peter Theil. Mycket av tekniken för att bygga flytande länder finns redan. Genom att kolonisera havsytan slipper man överförbruka marken samtidigt som man kan utnyttja havets rikedomar, hävdar George Petrie. 

Petrie hävdar att de första flytande städerna kommer att utformas efter oljeplattformar, något som innebär att plattformen kommer att förbli stabil under de värsta tänkbara ogästvänliga sjöförhållandena. Man kommer knappt att märka att man befinner sig på en flytande kropp.

Enligt Michael Keenan kommer de första städerna att börja byggas om tio år, som stegvis kommer att omvandlas till gigantiska städer såsom Hong Kong där miljontals människor kan leva tillsammans. Ett företag som heter Blueseed kommer i slutet av nästa år att lansera det första prototypen, som förhoppningsvis kommer att attrahera, utan visering, utländska talanger för att utveckla ny teknik. 

Keenan medger att det är en ambitiös idé, men det är en idé som så småningom kommer att ge miljontals människor möjlighet att välja det land som passar dem bäst. 

Det som inte problematiseras är så klart på vilket sätt de här städerna kommer att påverka havet. Kommer all fisk så småningom att dö ut? Kommer vi att tro, åter igen, att jordens resurser är outtömliga? Kommer man att bo i länder som helt och hållet ägs av rika människor som har råd att bygga dem något som egentligen innebär att ideologi eller politiska val slutar att existera? Eller är den här lösningen verkligen en god idé?