Twice.se

Mat och hälsa

Maten som ger oss kraft och förstärker vår kropp.

Välj mat efter färg

Välj mat efter färgMatens färg innehåller viktig information om vad den innehåller. Nu pratar vi i första hand om frukt & grönt.

Utgångspunkt för den här artikeln rä att det har visat sig att mat med samma färg innehåller undefär samma kemiska substanser som kan hjälpa organismen på ett likartat sätt.För att vara på den säkra sidan, bör man därför äta mat från minst tre stycken färgkategorier.

Den röda maten

Vi talar om körsbär, hallon, jordgubbar, tomater, röd paprika, vattenmelon, röd kål, vssa äppelsorter, m.m. De är rika på sådana kemiska substanser som är kända för deras förmåga att förebygga cancer, A-vitamin som har gynnsamma effekter på blodet och immunsystemet. Dessutom håller dem vårt hjärta friskt, stimulerar minnet och förebygger de sjukdomar som brukar utvecklas när man blir gammal såsom artrit, skleros, diabetes, reumatism, m.m.

Den gula och orangefärgade maten

De flesta citrusfrukter, gul melon, annanas, gul paprika, gula tomater, morötterna etc. är rika på C-vitamin, betakaroten - som är bra för ögonen och utgör en naturlig medicin mot hjärtsjukdomar och tarmcancer.

Den gröna maten

Allt som går att äta och som är grön till färgen är rik på lutein, som är bra för synen, för neuronerna, huden, hjärtrytmen och levern. De förebygger hepatit.

De är alla rika på omega-3, järn, c-vitamin, samt fiber.

Vi kan hitta i en här färggruppen broccoli, spenat, gröna bönor, kiwi, sallad, vissa päronsorter, vissa äppelsorter, gröna druvor, gurka, etc.

Den bruna och den vita maten

Potatis, blomkål, lök, vitlök, svamp, torkade bönor, banan, och vissa päronsorter är rika på b-vitaminer, fiber och mineralerna magnesium, kalcium samt zink. De är goda för magen och man kan äta dem om man vill förebygga hjärtsjukdomar.

Lila och blå mat

De flesta antioxidanterna finns i plommon, blåa vindruvor, blåbär, m.m. De har regenererande egenskaper och de stimulerar vår immunförsvar på ett positivt sätt. De är dessutom rika på vitaminer och de bevarar sina egenskaper vanligtvis även om de är konserverade eller frysta eller om vi äter de i syltform.

 

Mat och hälsa
Vår näring, vitaminer, mineraler
Bantning, viktminskning, viktminskningsmetoder
Forskning, hälsa och vetenskap