Vetenskap, forskning och nya rön

Hälsa / Forskning / Artikel

Fiskkonsumtion skyddar fostrets hjärna från kvicksilverförgiftning

gravid

(ScienceDaily 2015-01-21) En ny studie i Seychellerna som publicerades i American Journal of Clinical Nutrition, visar att de näringsämnen som finns i fisk har egenskaper som skyddar hjärnan från de potentiella risker som kan uppstå i samband med kvicksilverexponering.

Gravida kvinnor som äter fisk minst 12 gånger varje vecka föder mycket friska barn utan några utvecklingsproblem. Ämnena i fisk – särskilt fläromättade fettsyror – kan aktivt motverka skadorna som kvicksilvret kan orsaka.


”Det står klart att fördelarna med fiskkonsumtion kan uppväga eller neutralisera alla potentiellt negativa effekter av kvicksilverexponering” hävdar Edwin van Wijngaarden, docent vid universitetet i Rochester, Institutionen för folkhälsovetenskap.

Resultaten av flera års studier visar att den typ av fettsyror en mor får i sig under graviditeten kan göra en stor skillnad när det gäller deras barns framtida neurologiska utveckling.

Forskarna menar att man behöver revidera sina idéer rörande graviditet och fiskkonsumtion. Fisk är nyttigare och hälsosammare än man tidigare har trott.

Kvicksilver är en miljöförorening som existerar i världens hav både på grund av naturliga fenomen och på grund av allt större utsläpp. Man har vetat under en lång tid att kvicksilver har en fördröjande effekt på utvecklingen av hjärnan och nervsystemet hos barn. Därmed har gravida kvinnor uppmanats att äta så lite fisk som möjligt.