Luft innehåller näringsämnen med en ännu outforskad potential
Bild: Depositphotos.com
25.05.15 - I tusentals år har naturfolk beskrivit hur de "andas in livskraft" från skogar, berg och hav. Det som avfärdats som myt eller andlighet visar sig nu kanske ha en biologisk aspekt.
Människor kan absorbera näringsämnen från luften, enligt en studie publicerad i Advances in Nutrition . Dessa "aeronutrienter" eller "aeronäringsämnen"(aero=luft) inkluderar jod, zink, mangan och vissa vitaminer.
Forskningen, som tidigare fokuserat på luftföroreningar, föreslår att andningen kan komplettera vår kost med viktiga näringsämnen. Trots att varje andetag innehåller små mängder näringsämnen, kan de vara fördelaktiga.
Vi andas in cirka 9 000 liter luft om dagen - 438 miljoner liter under en livstid. Till skillnad från att äta upphör aldrig andningen. Vår långvariga exponering för luftens beståndsdelar, även i mycket små koncentrationer, ökar över tid. Även syre är tekniskt sett ett näringsämne – ett kemiskt ämne "som krävs av kroppen för att upprätthålla grundläggande funktioner".
Aeronäringsämnen absorberas genom små blodkärl i näsan och lungorna. Lungorna kan ta upp 260 gånger större molekyler än tarmen, direkt in i blodomloppet och hjärnan. Dessa ämnen verkar snabbt – inom någon sekund - och effektivt vid låga koncentrationer. I jämförelse bryter tarmen ned ämnen med enzymer och syror, och levern metaboliserar dem. Tarmen är bra på att absorbera stärkelse, socker och aminosyror men inte vissa läkemedel.
Bevisen har funnits i årtionden
Vetenskapliga upptäckter som kan verka självklara i efterhand har ofta funnits tillgängliga länge. Studier från 1960-talet visade att tvätteriarbetare som exponerades för jod i luften hade högre jodhalter i blodet och urinen.
Nyligen har forskare i Irland funnit att barn som bor nära tångrika kustområden, med höga jodgashalterna i atmosfären, har mer jod i urinen och mindre risk för jodbrist. Deras kost skiljer sig inte från barn i andra områden, vilket tyder på att luftburen jod, särskilt från tång, kan komplettera kosten och absorberas genom andningen.
Mangan och zink kan transporteras in i hjärnan via nervcellerna som känner lukt i näsan. Mangan är ett viktigt näringsämne, men för höga nivåer kan påverka hjärnans funktion. Detta har observerats hos svetsare som exponeras för höga koncentrationer från luften och uppvisar ökade nivåer av mangan i kroppen.
Flimmerhåren i lukt- och andningsorganen har receptorer som binder till olika näringsämnen, inklusive kolin, C-vitamin, kalcium, mangan, magnesium, järn och aminosyror.
Forskning från över 70 år sedan visar att vitamin B12 i luften kan behandla B12-brist , vilket är viktigt för veganer, äldre, personer med diabetes och de som dricker mycket alkohol.
Eftersom vitamin B12 i aerosolform redan är säkert och effektivt, kan forskning undersöka om andra näringsämnen som D-vitamin också kan bli aerosoler för att motverka utbredda näringsbrister.
Aeronäringsämnenas outforskade potential
Även om idén om aeronäringsämnen är fascinerande, finns det fortfarande en hel del kvar att upptäcka. Nästa steg för forskningen är att noggrant kartlägga vilka specifika ämnen i naturlig luft – den vi andas i skogen, vid havet eller uppe på fjället – som faktiskt bidrar positivt till vår hälsa. Hittills har fokus legat på att identifiera skadliga ämnen som föroreningar och allergener, men nu skiftar blicken mot det potentiellt goda.
När vi väl vet vilka dessa nyttiga komponenter är, behöver vi undersöka dem närmare genom kontrollerade studier. Hur mycket av ett visst ämne tar vi upp via luften? Vilken dos är säker och hur mycket bidrar det till vårt totala näringsintag? Dessa frågor är särskilt viktiga att besvara i miljöer där luften ofta är renad och filtrerad, som på flygplan, sjukhus eller till och med i rymden.
Det finns en spännande möjlighet att aeronäringsämnen kan spela en roll i att förebygga vissa av de hälsoproblem som kopplas till ett modernt, urbaniserat liv. Kanske kommer framtidens kostråd inte bara att handla om vad som ligger på tallriken, utan också om vikten av att regelbundet vistas i naturen för att "andas in" viktiga näringsämnen. Tänk om ett djupt andetag av frisk skogsluft en dag rekommenderas som ett komplement till en balanserad kost? Potentialen är onekligen stor och värd att utforska vidare.