När narcissisten vill ha dig tillbaka - Hoovering - En fälla förklädd i goda avsikter

Livsstil / Psykologi och samhälle / Narcissism

Bild: Depositphotos.com

2024-07-07 Lär dig mer om narcissistisk ’dammsugning’ som sätt att dra dig tillbaka in i förhållandet som du vill lämna.

Hoovering är ett manipulativt beteende som används av vissa personer, ofta narcissister, för att försöka locka tillbaka en tidigare partner eller vän till en relation efter en separation eller brytning.

Precis som en dammsugare försöker dra upp smuts, försöker personen "dra dig tillbaka" in i relationen. Syftet är att återta makt och kontroll och fortsätta en cykel av misshandel som oftast kommer att eskalera till hot stalking och till och med våld.

Läs även: Den romantiska narcissisten: Kärlekens farliga fälla

Innehållsförteckning:

Hur går det till? Varför går man tillbaka till en destruktiv relation?
Identifiera tecken på hoovering
Hur hanterar man hoovering?
Bryt dig loss från manipulationens klor: Hantera en "dammsugare"
Källor

Hur går det till? Varför går man tillbaka till en destruktiv relation?

Hoovering börjar oftast med smicker, överdrivna kärleksförklaringar (så kallad love bombing) och löften om förändring, men eskalerar i alltmer hotfullt beteende vid misslyckande.

Hoovering är en process som liknar den som den manipulerande narcissisten använde under själva relationen. Steven Lampley, före detta polisman och detektiv, indelar på Psychology Today, denna process i tre steg.

Steg 1: Kärleksbombningsfasen

Till en början är narcissisten vänlig, kärleksfull och omtänksam. De säger saker de tror att offret vill höra och försöker vinna dem tillbaka med falsk charm. Om det inte fungerar går de vidare till nästa steg.

Steg 2: Nedvärdering och förvirring

Nu kan narcissisten bli verbalt aggressiv och försöka övertyga offret om att ingen annan vill ha dem. De kanske säger att de är trasiga, inte tillräckligt snygga, smarta eller värda någon annan. Nedvärderingen kan vara obegränsad, men blandat med förolämpningarna kan de också påstå att de bara vill offrets bästa. Om inte heller detta får offret att komma tillbaka, tar de till sista steget.

Steg 3: Dödsstöten

Här tar narcissisten till sin sista utväg. De försöker attackera det offret värdesätter allra mest. Det kan vara deras intelligens, föräldraförmåga, jobbkompetens, positioner inom organisationer eller något annat viktigt för offret. Ofta försöker de övertyga offret om att inte bara narcissisten själv tycker de är en misslycka på alla punkter, utan att "alla andra" också tycker det.

Identifiera tecken på hoovering

Tecken på hoovering kan se olika ut beroende på var i en destruktiv relation ni befann er vid separationen. Men psykologen Dr. Albers rekommenderar att hålla utkik efter följande beteenden:

1. Ursäkter och löften om förändring

En av de lömska aspekterna av hoovering är att det ofta maskeras som en gest av respekt och goda avsikter.

Narcissisten eller personen som hoovar dig, ber om ursäkt för tidigare handlingar, men det är viktigt att lyssna noga eftersom hen kommer att förskjuta skulden till dig. "Jag ber om ursäkt om du kände dig respektlös" och "Jag ber om ursäkt för att jag inte respekterade dig" två väldigt olika uttalanden. Det första uttalandet lägger ansvaret på dig för din tolkning av situationen, medan det andra handlar om att ta fullt ansvar för beteendet.

Denna förskjutning av ansvar följs ofta av ett stort löfte – ett löfte som är skräddarsytt för att blidka den person som blir hoovad.

Kom ihåg att äkta förändring tar tid – oftast månader eller till och med år - och kräver mer än bara ord. Narcissister söker sig mycket sällan till terapeuter. Om du funderar på att ge relationen en ny chans, var vaksam mot ursäkter och löften som verkar för bra för att vara sanna. Det är viktigt att prioritera din egen välmående och säkerhet i processen.

2. Kärleksbombning

Kärleksbombning är ett vanligt inslag i hoovering. Kärleksbombning kan förväxlas med en spontan passionerad återuppblomstring av kärleken.

Under kärleksbombningen kan du bli överöst med lovord och komplimanger, som får dig att känna dig älskad och bekräftad. Du får dyra presenter och personen kan visa ett stort intresse för dina känslor och tankar om framtiden. Allt detta kan kännas underbart och väcka hopp om en ny chans i relationen.

Men det är viktigt att vara vaksam. Kärleksbombning kan vara ett sätt att manipulera dig tillbaka in i en destruktiv relation. Personen som hoovar dig kan använda dessa överdrivna gester för att kontrollera dina känslor, väcka din tillit och göra dig mer mottaglig för deras krav.

3. Påhittade anledningar att ta kontakt

Om en person hoovar dig kommer de att använda alla knep i boken för att återuppta kontakten, oavsett hur slumpmässiga eller till synes obetydliga de kan verka. De kan skicka dig ett "felskickat" sms, bara för att sedan "råka" nämna att de "verkligen vill prata nu när vi ändå har kontakt". De kanske påstår att de hörde en låt som påminde dem om dig, eller skickar dig ett gratulationskort på en högtid eller födelsedag.

Syftet är tydligt: de vill få en fot in i ditt liv igen, oavsett hur litet det steget kan verka. De hoppas att du ska svara, att en konversation ska starta, och att de gradvis kan dra dig tillbaka in i en relation som du redan har lämnat.

Var försiktig! Att svara på dessa "slumpmässiga" interaktioner kan ge hoovern den öppning de behöver för att manipulera dig tillbaka in i en destruktiv situation. Du är inte skyldig att svara på dessa meddelanden eller presenter, och det är helt okej att ignorera dem om du känner dig obekväm.

4. Använder dina vänner och familj

Om en person hoovar dig och inte kan nå dig direkt kommer de inte att ge upp hoppet. De kan tillgripa indirekta metoder för att återuppta kontakten och få dig att tvivla på ditt beslut att avsluta relationen.

Ett vanligt knep är att kontakta din familj eller vänner. De kan uttrycka saknad, berätta hur mycket de bryr sig om dig, be om ursäkt för sina handlingar eller till och med förringa ditt nya liv utan dem. Målet är att väcka sympati och tvivel hos dig, och att få dig att tro att de har förändrats och förtjänar en ny chans.

Att lyssna på en hoovers berättelse genom dina nära och kära kan vara förvirrande och känslomässigt utmanande. Kom ihåg att deras perspektiv inte alltid är objektivt, och att de kan ha blivit manipulerade av hen.

Det är viktigt att du sätter gränser och kommunicerar tydligt med din familj och vänner om dina önskemål. Be dem att respektera ditt beslut att avsluta relationen och att inte förmedla några meddelanden från hen.

5. Gaslightning

I den manipulativa verktygslådan hos en person som hoovar dig finns en särskilt giftig strategi: gaslighting. Denna subtila form av manipulation syftar till att förvränga din verklighetsuppfattning och få dig att tvivla på din förmåga att bedöma situationen.

Hen kan försöka omtolka sitt tidigare destruktiva beteende i ett positivt ljus. De kan framställa sig själva som offer eller missförstådda, och lägga skulden för konflikterna på dig. De kan till och med få dig att tro att du överreagerar eller inbillar dig saker.

Målet är att så frön av osäkerhet och tvivel i ditt sinne. De vill att du ska ifrågasätta din version av händelserna och bli mer mottaglig för deras manipulationer.

Om du märker att en person i ditt liv försöker omtolka verkligheten eller få dig att tvivla på din perception, bör du ta ett steg tillbaka och utvärdera situationen objektivt.

Kom ihåg att du har rätt att lita på din verklighetsuppfattning. Du är inte skyldig att acceptera en annans version av sanningen, speciellt om den syftar till att kontrollera eller manipulera dig.

6. Plötsliga kriser

Plötsliga kriser kan också användas för att dra någon tillbaka in i ett förhållande. Målet är att tycka synd om hen och krisen, verklig eller påhittad, används för att manipulera och utnyttja dig. Du kan exempelvis få skuldkänslor om du inte hjälper till. I lämpliga fall kan det vara värt att blanda in myndigheterna – om personen hotar med att skada sig själv eller andra. Du är dock inte ansvarig för krisen och har ingen skyldighet att gå tillbaka till ett destruktivt förhållande.

7. Hotfullt eller våldsamt beteende

Om metoderna ovan inte fungerar kan en person som hoovar dig ta till extrema och farliga metoder. De kan försöka smutskasta dig genom lögner och ryktesspridning, anklaga dig för saker du aldrig gjort, hota dig eller dina nära och kära, förfölja dig, vandalisera din egendom eller till och med skada dig eller dina loved ones fysiskt. I de allvarligaste fallen kan hoovering sluta riktigt illa.

Kom ihåg att det inte är ditt fel att hen beter sig hotfullt. Om du känner dig hotad eller rädd för din säkerhet, tveka inte att kontakta polisen omedelbart. Du kan även söka stöd hos en vän, familjemedlem eller kurator för att få hjälp att hantera situationen.

Hur hanterar man hoovering?

Att förstå vad hoovering är kan vara till stor hjälp, men man måste också utveckla psykologisk motståndskraft och skydda sig själv och sina närmaste. Dr. Albers tar upp följande vanliga strategier.

För det första kan det vara bra att bryta all kontakt genom att blockera personen på sociala medier och i mobiltelefonen.

För det andra bör man hålla sig så neutral som möjlig i ett samtal med en som använder hoovering som strategi, eftersom det kan framkalla starka reaktioner och känsloutbrott. Hoovering kan ibland användas för att du ska framstå som den som är skyldig för att relationen har misslyckats i synnerhet i andras närvaro. Genom att hålla dig neutral visar du att hoovern inte längre har någon makt över dig.

För det tredje bör du informera nära och kära om personens möjliga försök att manipulera dem. Om personen lyckas etablera kontakt är det viktigt att dina nära och kära också bemöter deras försök att provocera fram reaktioner på ett neutralt sätt.

För det fjärde bör du vidta rättsliga åtgärder om nödvändigt. Dokumentera all eventuell förföljelse, kontakta polis och ansök om besöksförbud om nödvändigt.

För det femte kan du alltid söka professionell hjälp. En bra terapeut kan hjälpa dig att bryta mönstret, bearbeta traumat och hitta hälsosamma relationer.

Bryt dig loss från manipulationens klor: Hantera en "dammsugare"

Eftersom forskningen kring hoovering fortfarande är ung, finns det begränsad vetenskaplig information om hur man bäst bemöter den. Men oroa dig inte, här är några tips som kan hjälpa dig bryta dig loss från manipulationens klor enligt PsychCentral:

Se igenom fasaden: Det första steget att skydda dig själv är att lära känna igen varningstecknen. Manipulatorer använder hoovering för att locka dig tillbaka in i deras kontroll. Genom att lära dig identifiera dessa beteenden kan du stå emot deras lockelser.

Sätt tydliga gränser och håll fast vid dem: Har du bett personen att inte kontakta dig? Då betyder det just det. Att svara på deras meddelanden eller försök till kontakt undergräver dina gränser.

Höj dig över spelet: Personer som använder hoovering kan ta till elakheter och nedvärdering för att få en reaktion. Det bästa sättet att bemöta detta är att inte dras in i spelet. Ignorera deras kommentarer och försök inte att bråka tillbaka.

Sök professionell hjälp: En terapeut kan ge dig en trygg miljö att bearbeta de känslor som kan uppstå på grund av manipulationen. Om du känner dig hotad kan du även ta juridiska åtgärder för att skydda dig själv.

Prioritera ditt välmående: Kom ihåg att ditt välmående är det viktigaste. Det är helt okej att be om hjälp och stöd för att bryta dig loss från en manipulativ situation. Du förtjänar att må bra!

Källförteckning:

What Is Hoovering? 7 Signs and How To Handle It. This manipulative tactic sucks people back into destructive relationships. Cleveland Clinic

Hoovering: What Is It? PsychCentral

Hoovering and the Narcissistic Victim. How abusive narcissists lure victims back. Psychology Today.