Hur hälsosamt är det att vara hundägare? Fördelar och nackdelar
Livsstil / Psykologi och samhälle
Bild: Depositphotos.com24-10-07 Hundar påverkar både vår psykiska och fysiska hälsa, men utsätter oss även för risker.
Hundar är mycket populära i Sverige. Enligt statistik från Jordbruksverket finns det över 1,1 miljoner registrerade hundar i landet. Hundintresset ökade särskilt under pandemin, vilket ledde till en valpboom.
Men hur hälsosamt är det att vara hundägare? Verkligheten är nyanserad och man får väga fördelar och nackdelar.
Är det bra för din hälsa att äga en hund?
Att ha en hund förknippas till lägre risk för dödsfall på lång sikt. År 2019 genomfördes en systematisk genomgång som fann att personer som ägde en hund hade en 24% lägre risk att dö av alla möjliga orsaker jämfört med de som inte ägde en hund.
Hundägande hade även ett samband med ökad fysisk aktivitet. Detta sänkte blodtrycket och bidrog till att minska risken för stroke och hjärtsjukdomar.
Granskningen visade att för dem med tidigare hjärtrelaterade medicinska problem (till exempel hjärtinfarkt) minskade risken att dö med 35 % om de skaffade en hund, jämfört med personer med samma historia men ingen hund.
En brittisk studie visade att hundägare hade nästan fyra gånger så stor sannolikhet att uppfylla målen för daglig fysisk aktivitet jämfört med icke-hundägare. Barn i hushåll med hund var också mer aktiva och engagerade i mer ostrukturerad lek, jämfört med barn vars familj inte hade hund.
Exponering för smuts och mikrober som förs in utifrån kan också stärka immunförsvaret och leda till mindre användning av antibiotika hos små barn som växer upp med hundar.
Hälsorisker
Men hundar kan också utgöra risker för vår fysiska hälsa. Ett av de vanligaste hälsoproblemen för husdjursägare är allergier.
Hundars saliv, urin och mjäll (de hudceller de utsöndrar) kan utlösa allergiska reaktioner som resulterar i en rad symtom, från kliande ögon och rinnande näsa till andningssvårigheter.
En metanalys sammanställde data från nästan två miljoner barn. Resultaten visar att tidig exponering för hundar kan öka risken för att utveckla astma (även om det inte är lika mycket som att ha en katt). Barnets ålder, hur mycket kontakt de har med hunden och deras individuella risk spelar alla en roll.
Det är vanligare att halka, snubbla och ramla på grund av hundar snarare än katter.
Att ha en hund kan också utsätta dig för bett och rivsår som kan bli infekterade och utgöra en risk för dem med nedsatt immunförsvar. Och de kan föra in zoonotiska sjukdomar i ditt hem, inklusive ringorm och Campylobacter, en sjukdom som orsakar diarré.
För den som sover tilllsammans med en hund, finns det en ökad risk för allergier och för att få ringorm. Det kan leda till förlorad sömn, eftersom hundar rör sig på natten.
Å andra sidan rapporterar vissa ägare att de känner sig tryggare när de sover med sina hundar, där den känslomässiga fördelen överväger risken för sömnstörningar eller att vakna upp med loppbett.
Korrekt veterinärvård och hygienrutiner är avgörande för att minimera dessa risker.
Hur påverkas den psykiska hälsan då?
Många är medvetna om att fördelarna med att ha en hund inte bara är fysiska.
Som följeslagare kan hundar ge betydande känslomässigt stöd som hjälper till att lindra ångest, depression och posttraumatisk stress. Deras närvaro kan ge tröst och en känsla av syfte för personer som står inför psykiska utmaningar.
Hundar kan även hjälpa ensamma människor. Hundar kan göra det lättare att inleda samtal med främlingar och få nya vänner.
För äldre personer kan hundpromenader bekämpa minskad fysisk aktivitet och uppmuntra till social interaktion med andra människor.
En australiensisk studie visade att man rapporterade ett förbättrat humör och en känsla av minskad ensamhet när man skaffade hund och detta kan hjälpa även människor som upplever kronisk ensamhet. Detta sker förmodligen för att hunden är en ständig följeslagare som man bygger en varaktig relation med.
Psykologiska utmaningar
Även om hundar kan ge enorm glädje och många psykiska hälsofördelar, finns det också nackdelar och utmaningar. Ansvaret för att ta hand om en hund, särskilt en med beteende- eller hälsoproblem, kan vara överväldigande och leda till både psykisk och ekonomisk stress.
Hundar har kortare livslängd än människor, och förlusten av en älskad följeslagare kan leda till depression eller förvärra befintliga psykiska tillstånd.
Livsstilskompatibilitet och boendeförhållanden spelar också en viktig roll för om det passar bra att ha en hund.
Den så kallade husdjurseffekten menar att husdjur, ofta hundar, förbättrar människors fysiska och mentala hälsa i alla situationer och för alla människor. Verkligheten är däremot mer nyanserad. För vissa kan det vara mer stressigt än fördelaktigt att ha ett husdjur.
Det är dessutom viktigt att djuren som delar våra hem inte bara är "verktyg" för människors hälsa. Ägare och hundar kan dra ömsesidig nytta när bådas välfärd och välbefinnande upprätthålls.
Författare: Tania Signal, Professor i psykologi, Institutionen för hälsa, medicin och tillämpad vetenskap, CQUniversity Australia
Denna artikel är återpublicerad i redigerad form från The Conversation under en Creative Commons-licens. Läs ursprungliga artikeln.