Kärleksfull barndom – nyckeln till framgång senare i livet

Livsstil / Psykologi och samhälle / Barn & barndom

Bild: Depositphotos.com

2025.04.20 - En studie visar hur mammors värme påverkar personlighet och livschanser i vuxen ålder.

Forskning visar nu det som många intuitivt anat: kärleksfullt och varmt föräldraskap kan forma våra personligheter – och i förlängningen påverka vår utbildning, ekonomi, hälsa och välbefinnande långt upp i vuxen ålder.

En ny studie publicerad i American Psychologist, ledd av psykologiprofessorn Jasmin Wertz vid University of Edinburgh, visar hur positiv moderskärlek under barndomen ger upphov till viktiga personlighetsdrag som kan bana väg för ett bättre liv.

En unik studie på tvillingar

Studien analyserade data från över 2 200 enäggstvillingar i Storbritannien som följdes från födseln till 18 års ålder. Genom att studera just enäggstvillingar – som delar samma genetiska förutsättningar – kunde forskarna isolera betydelsen av miljöpåverkan, särskilt moderns beteende, på barnets utveckling.

När barnen var mellan 5 och 10 år gjordes hembesök där mammorna intervjuades, och utbildade observatörer bedömde hur mycket värme och tillgivenhet de uttryckte gentemot varje barn. Resultaten visade att barn som fick mer kärlek och värme i uppväxten som unga vuxna var mer öppna, samvetsgranna och vänliga – tre av de så kallade Big Five-personlighetsdragen (Femfaktormodellen) som enligt psykologin utgör grunden för vår personlighet.

Personlighetsdrag som påverkar hela livet

De personlighetsdrag som påverkades – öppenhet, samvetsgrannhet och vänlighet – förknippas med framgång i livet. Personer som är samvetsgranna är ofta mer framgångsrika i skolan, arbetslivet och har bättre fysisk hälsa. De som är öppna har lättare att anpassa sig, tänka kreativt och utvecklas. Vänlighet påverkar i sin tur relationer, empati och förmågan att samarbeta.

Samtidigt fann forskarna ingen bestående koppling mellan moderns kärlek och personlighetsdrag som extraversion eller neuroticism (känslomässig instabilitet). Det tyder på att dessa personlighetsdrag kanske formas mer av andra faktorer såsom jämnåriga, livshändelser eller genetik.

En investering för framtiden – och hela samhället

Studien pekar på något avgörande: även små förändringar i föräldraskapet kan ge stora effekter på samhällsnivå. Det handlar inte om perfektion, utan om att skapa positiva miljöer där barn känner sig sedda, trygga och uppskattade.

Professor Wertz betonar vikten av att integrera dessa insikter i politiska beslut och samhällsprogram. Föräldrastöd, ekonomiskt bistånd till familjer, tillgång till mentalvård för föräldrar och pedagogiska insatser för att stärka relationen mellan barn och förälder kan alla bidra till en positiv spiral – inte bara för individen, utan för kommande generationer.