Mat på bordet i krigstider: Hur Sverige kan säkra sin livsmedelsförsörjning

Livsstil / Psykologi och samhälle

Bild: Depositphotos.com

2024-07-19 Rysslands invasion av Ukraina har satt ljuset på en avgörande fråga: Hur ska Sverige klara sin livsmedelsförsörjning om kriget når våra gränser?

Att fylla lagren med konserver och torkad mat räcker inte, menar experter. Lösningen ligger i flexibilitet, konkurrenskraft och nya lösningar.

Forskaren Cecilia Tullberg vid LTH i Lund målar upp en bild av framtidens livsmedelsförsörjning. Hon ser inte gigantiska lagerhallar fyllda med mat, utan snarare ett system som kan anpassa sig till nya realiteter.

"Lager behöver ständigt uppdateras och underhållas," förklarar hon. "Det är dyrt och ineffektivt." I stället ska vi satsa på att våra företag snabbt kan ställa om och producera mat med alternativa råvaror. En kris kan vara en chans att tänka nytt, bli mer konkurrenskraftiga och hitta nya intäkter.

"Sveriges livsmedelsförsörjning behöver bli mer flexibel, konkurrenskraftig och motståndskraftig mot kriser. Genom att samarbeta och hitta nya lösningar kan vi bygga ett system som garanterar mat på bordet för alla, även i de mörkaste av tider.

Men flexibiliteten handlar inte bara om produktionen. Infrastrukturen – el, vatten, vägar och hamnar – måste fungera. Utan el får vi inte dricksvatten och livsmedelsindustrin kan inte processa maten. Fungerar inte vägnätet når inte transporterna fram. Och om en hamn inte kan användas blir det stora problem för hela livsmedelssystemet.

Cecilia Tullberg lyfter också fram vikten av våra matvanor. Växtbaserade livsmedel är generellt mer resurssnåla och klimatvänliga att producera. De är dessutom hälsosammare. Att äta mer växtbaserat idag gör oss mer förberedda på en morgondag med brist på resurser.

Matsvinn är en annan aspekt som inte får glömmas bort. En tredjedel av all mat som produceras i världen slängs. Att ta vara på hela råvaran, från blast till biprodukter, är en enorm potential. Alger, som vi knappt använder idag, kan bli en värdefull proteinkälla.

Sveriges beroende av import är en utmaning. Vi är Europas mest importberoende land när det gäller mat. Att bli helt självförsörjande är inte realistiskt, men vi behöver öka vår egen produktion av viktiga varor, som utsäde och gödsel.

Men lösningen ligger inte bara inom Sveriges gränser. Att ha goda handelsavtal med många länder är avgörande. Att kunna importera livsmedel och insatsvaror som vi inte kan producera själva ger oss en buffert vid kriser.

Och innovation är nyckeln till framtiden. Nya grödor som är resistenta mot klimatförändringar och kan odlas längre norrut. Förädlade och unika produkter som ger bättre betalt. Precisionsodling och digitala lösningar som optimerar användningen av resurser.

Källa/läs mer:

Så kan svenskarna få mat om det blir krig, Lunds universitet