Musikterapi kan förbättra livskvalitet och känsloreglering hos deprimerade kvinnor
Livsstil / Psykologi och samhälle
2025-04-13 Gruppmusikterapi är effektiv behandlingsmetod enligt forskare.
En ny studie publicerad i tidskriften Journal of Affective Disorders har undersökt effekterna av gruppmusikterapi på kvinnor med egentlig depression. Resultaten visar att terapin kan leda till förbättringar i livskvalitet, förmågan att reglera känslor och upplevda depressionssymtom i vardagen. Däremot noterades ingen signifikant effekt på depressionssymtom mätt med traditionella självskattningsskalor eller bedömningar gjorda av utomstående.
Musikterapi är en terapeutisk metod som använder musik för att möta individens fysiska, emotionella, kognitiva och sociala behov. Det kan innebära att sjunga, spela instrument eller röra sig till musik under ledning av en utbildad musikterapeut. Terapin kan ske individuellt eller i grupp och syftar till att skapa en trygg miljö där känslor kan utforskas, vilket kan leda till förbättrat humör och minskad ångest.
I studien deltog 102 kvinnor mellan 18 och 65 år med diagnosen egentlig depression. Hälften av kvinnorna deltog i tio veckor av gruppmusikterapi, medan den andra hälften utgjorde en kontrollgrupp som inte fick någon behandling under studietiden.
Resultaten visade att gruppmusikterapin inte ledde till någon märkbar förbättring av depressionssymtom enligt de vanliga mätmetoderna. Däremot rapporterade deltagarna i terapigruppen en förbättring av sina depressionssymtom i det dagliga livet. Dessutom förbättrades deras förmåga att reglera sina känslor och deras upplevda livskvalitet. Effekterna var tydligast direkt efter avslutad terapi.
Forskarna bakom studien, ledda av Christine Gaebel, menar att gruppmusikterapi kan vara ett kostnadseffektivt sätt att förbättra livskvalitet och känsloreglering hos kvinnor med depression. De betonar dock att ytterligare forskning behövs för att bättre förstå terapins effekter på depressionssymtom. Det är också viktigt att notera att studien endast inkluderade kvinnor, och resultaten kanske inte är desamma för män.
En finsk studie har visat att körsång kan behandla svåra former av afasi efter stroke.
Även om man anser sig vara frisk finns det många fördelar med att sjunga regelbundet. Bland annat stärks immunförsvaret.