3 Body Problem: verklighet vs fiktion i Netflixserien

Kategorier: Nöje | Film |

Bild: Netflix

2024-05-02 Netflixserien 3 Body Problem har trollbundit publiken med sin blandning av hård vetenskap och science fiction.

Serien handlar om en högutvecklad utomjordisk civilisation som kan spionera på mänskligheten, kommunicera med och påverka jordbornas perception. Serien blev tillgänglig på Netflix den 21 mars 2024 och är fortfarande en publiksuccé.

Serien är baserad på den prisbelönade boktriologin Remembrance of Earth's Past av den kinesiska författaren Cixin Liu. Berättelsen följer fem unga vetenskapsmän och -kvinnor som brottas med utomjordingarna San-Ti, som är på väg till jorden och som ser forskarnas vetenskapliga arbete som ett hot mot deras existens. Om 400 år när utomjordningarna äntligen landar på jorden får inte människorna ha hunnit utveckla så pass avancerad teknik att utomjordingarna koloniseringsplaner går upp i luften.

Men hur mycket av det vi ser på skärmen stämmer överens med verkligheten? Nature bad tre experter – en planetforskare, en materialvetare och en partikelfysiker – att ge oss sin syn på saken.

”Xavier Dumusque är en planetforskare vid universitetet i Genève i Schweiz som har studerat det trestjärniga systemet Alpha Centauri. Younan Xia är materialvetare vid Georgia Institute of Technology i Atlanta som har arbetat med banbrytande nanoteknik. Matt Kenzie är partikelfysiker vid University of Cambridge, Storbritannien - och var den vetenskapliga rådgivaren för 3 Body Problem.”

Planeter i kaotiska system

I serien befolkar utomjordingarna en planet som kretsar runt tre stjärnor, vilket skapar en kaotisk miljö. I verkligheten finns det faktiskt planetsystem med tre stjärnor, som Alpha Centauri. Dock är gravitationsinteraktionen mellan stjärnorna i detta system för svag för att skapa den typ av kaos som visas i serien. Den lilla planeten som kretsar runt en av stjärnorna, kan vara potentiellt beboelig, med en yttemperatur på 0 grader Celsius, men små stjärnor som Proxima har mycket magnetisk aktivitet och utbrott och avger mycket röntgenstrålning, vilket inte gynnar liv.

Förstärkning av radiosignal med hjälp av solen

Det sätt som jorden initialt kommer i kontakt med San-Ti är genom att förstärka en radiosignal med hjälp av solen. Man kan göra detta men inte på samma sätt som i serien. ”Vi kan använda effekten av gravitationslinser - om det finns ett föremål som passerar bakom solen kan vi använda solens massa för att förstärka [radiosignalen]. Men det skulle förstärkas bara i en specifik riktning [snarare än i alla riktningar, som visas i programmet].” hävdar Xavier Dumusque.

Bild: Netflix

Kommunikation via kvantintrassling

Serien visar hur utomjordingarna använder så kallade sofoner, högteknologiska partiklar som använder kvantintrassling för att observera och kommunicera med jorden i realtid. Mekanismen bakom detta är korrekt och används redan i forskning. Men det finns ett problem: kvantkommunikation kan inte överskrida ljusets hastighet. Utomjordingarna i serien verkar kringgå denna begränsning genom att använda sig av "dolda dimensioner", vilket inte har någon vetenskaplig grund i nuläget.

Nanofibrer starkare än diamant

En av de mest häpnadsväckande scenerna i serien är när en karaktär skär igenom en enorm diamant med nanofibrer. I verkligheten finns inget material som är hårdare än diamant. Forskare drömmer om att hitta ett sådant material, men hittills har de inte lyckats. Kolnanorör kan vara starkare än diamant i vissa avseenden, men de är inte lämpliga för skärapplikationer och är dessutom svåra att producera i långa längder.

Forskare i fiktion vs verklighet

Serien skildrar forskare som ensamma genier, något som inte överensstämmer med verkligheten. I verkligheten finns det mycket samarbete mellan forskarna. Det finns inte så mycket mångfald heller vid Oxford, England. Forskarna är i verkligheten 70% vita män. I serien är 50% av forskarna kvinnor. Forskarna kommer också från olika etniska bakgrunder. Å andra sidan är forskarna precis som det är fallet i verkligheten samarbetande och socialt kompetenta, i och med god kommunikation och samarbetsförmåga är viktiga egenskaper för framgångsrika forskare. Precis som i verkligheten kommer många som doktorerar att ge sig ut i världen för att göra alla slags saker, och endast några få stannar kvar för att fortfarande hålla på med grundläggande fysik.

Källor

Renée Zellweger to Return for ‘Bridget Jones: Mad About the Boy’ With Hugh Grant, Emma Thompson - Variety

Renée Zellweger Set to Return for New ‘Bridget Jones’ Movie - The Hollywood Reporter