Så omvandlar du överbliven vitkål till surkål snabbt och enkelt

Livsstil / Recept

Bild:Depositphotos.com

2024-08-01 Konservera överbliven vitkål för längre hållbarhet och bättre hälsa.

Har du ett halvt kålhuvud liggande i kylen som börjar se lite ledsen ut? Inga problem! I stället för att slänga den kan du förvandla den till krispig och smakrik surkål. Det är både enkelt och gott, och dessutom ett utmärkt sätt att ta vara på mat.



Varför göra egen surkål?

Surkål är både god till pizzan och mycket nyttig: Hemgjord surkål är proppfull av nyttiga bakterier som är bra för magen. Surkål är mycket Bild:näringsrik och förbättrar immunförsvaret, samt hjärt- och hjärnhälsan.

Billigt och miljövänligt: Att göra surkål är ett utmärkt sätt att ta vara på överbliven kål som du slipper slänga och som du kan äta vid något annat tillfälle eller flera månader senare. Om du odlar vitkål själv är detta en metod för att förvara vitkål över vintern.

Flexibel och smakrik: Du kan anpassa smaken efter dina egna preferenser, men det räcker oftast med bara salt och kål för en riktig smakupplevelse.

Så enkelt kan du förvandla överbliven kål till en delikatess!

Vad du behöver:

1/2 vitkålshuvud

Salt (ca 2 msk per kilo kål)

Kryddor såsom kummin (valfritt) och enbär (valfritt).

Glasburk eller någon annan lämplig behållare med lock.

Så här gör du:

1. Förbered kålen: Skär bort eventuella dåliga blad och skär kålen i tunna strimlor. Ju finare strimlor, desto snabbare blir jäsningen.

2. Blanda med salt: Lägg kålen i en stor bunke och blanda väl med salt. Massera kålen med händerna så att den släpper vätska.

3. Tillsätt kryddor: Om du vill kan du tillsätta kummin och enbär för extra smak.

4. Packa ner: Packa ner kålen tätt i en glasburk eller en stor bunke. Tryck ner den ordentligt så att den täcks helt av vätska.

5. Täck över: Lägg ett lock på burken eller en tallrik på bunken och tyng ner den med något tungt.

6. Låt jäsa: Ställ burken eller bunken på ett svalt och mörkt ställe. Låt jäsa i rumstemperatur i några dagar. Smaka av då och då för att se om surkålen har fått den smak du önskar. Kålen kan ätas när som helst. Redan en dag senare om tillfället finns.

7. Förvara: När surkålen är klar eller när du är nöjd med smaken, kan du förvara den i kylskåp. Den håller sig i flera veckor.



Några tips

Snabbare jäsning? För att snabba på jäsningen kan du använda en matberedare för att strimla kålen. Ibland kan det ta så lite som två-tre dagar för att man ska börja gilla smaken.

Smakvariationer: Experimentera med olika kryddor, som dill, fänkål eller chili. Man kan även blanda kålen med rivna morötter.

Pastörisering: Om du vill ha en längre hållbarhet kan du pastörisera surkålen efter jäsningen. Detta innebär att surkålburkarna steriliseras genom att de läggs in i en stor kastrull och kokas upp i vattenbad under cirka 30 minuter. Man kan göra detta i ugnen med, på en plåt med vatten. Man brukar lägga en kökshandduk i botten av kastrullen för att glasburkarna inte ska spricka när vattnet börjar koka. Även om denna process förlänger hållbarheten, finns det nackdelar. Exempelvis kan smaken förändras. Förutom detta kan de flesta nyttiga bakterier dödas i hettan och surkålen är inte lika nyttig.