Svält som vapen: En systematisk undersökning
Livsstil / Psykologi och samhälle
Bild: Depositphotos.com24-12-06 Svältkatastrofer är inte enbart naturliga katastrofer, utan ofta ett resultat av medvetna politiska beslut.
I en ny studie vid Göteborgs universitet har forskaren Fisseha Fantahun Tefera avslöjat den mörka sidan av svältkatastrofer. Genom att undersöka flera stora svältkatastrofer i Afrika, har han visat att svält ofta används som ett verktyg för politisk kontroll och undertryckande.
– I min avhandling argumenterar jag för att svältkatastrofer kan förebyggas och inte bara beror på naturkatastrofer. Svält är ett resultat av mänskliga handlingar eller brist på handlande, och bör därför betraktas som våld, säger Fisseha Fantahun Tefera.
Svält som ett vapen i krig
Teferas forskning visar att svältkatastrofer inte sällan är resultatet av medvetna politiska beslut. Genom att blockera matförsörjning, förstöra grödor och förhindra humanitär hjälp kan regeringar och väpnade grupper svälta ut sina motståndare. Detta har skett i flera afrikanska länder, som Nigeria under inbördeskriget, där Biafra-regionen blockerades från livsmedelsförsörjning.
Svält som ett verktyg för förtryck
Även i fredstider kan svält användas som ett verktyg för att undertrycka befolkningen. Genom att begränsa tillgången till mat kan regeringar tvinga människor att följa deras vilja. Detta har skett i flera länder, bland annat i Etiopien under 1980-talet.
Svältens dolda offer
Enligt Tefera är det viktigt att komma ihåg att svältkatastrofer inte bara är naturliga katastrofer utan också en form av våld. Offren för svält är oftast civila, särskilt kvinnor och barn. Dessa människor har sällan någon möjlighet att försvara sig eller fly från situationen.
Att bryta tystnaden
Trots det omfattande lidandet som svältkatastrofer orsakar, har de ofta tystats ner eller förminskats. Många regeringar har försökt att dölja sitt ansvar för svälten och istället skylla på naturkatastrofer eller andra externa faktorer.
Mot en rättvisare värld
Teferas forskning är ett viktigt bidrag till förståelsen av svältkatastrofer. Genom att visa att svält ofta är ett resultat av medvetna politiska beslut kan vi arbeta för att förhindra att sådana katastrofer upprepas i framtiden. Det kräver att vi håller de ansvariga till svars och att vi bygger ett mer rättvist och jämlikt samhälle.
– Skam och trauma spelar naturligtvis en roll i att tidigare svältkatastrofer ofta ignorerats i offentliga minnesverk. Stater och samhällen kan föredra att distansera sig från minnet av sådana traumatiska händelser, säger Fisseha Fantahun Tefera.
– Men att minnas och att ställa till svars hänger ihop och stärker varandra. Om svältkatastrofer inte minns, leder det också till att de inte tas upp i ansvarssystem – och tvärtom.
Viktiga slutsatser:
- Svältkatastrofer är ofta ett resultat av medvetna politiska beslut.
- Svält används som ett vapen för att kontrollera och undertrycka befolkningen.
- Offren för svält är oftast civila, särskilt kvinnor och barn.
- Det är viktigt att bryta tystnaden om svältkatastrofer och ställa de ansvariga till svars.