TikTok-trenden ’fitspiration’ sprider ofta felaktig information och orealistiska kroppsideal

Livsstil / Psykologi och samhälle

Bild: Depositphotos.com

2025-04-13 Granskning av TikTok-videor avslöjar problem med kroppsobjektifiering och brist på expertkunskap.

En analys av populära "fitspiration"-videor på TikTok visar att de flesta innehåller idealiserade kroppar – smala kvinnor och muskulösa män. Många videor innehöll också inslag som kan påverka tittarnas kroppsbild negativt. Forskningen har publicerats i tidskriften Body Image .

"Fitspiration" är en trend på sociala medier där användare delar bilder och videor som ska inspirera till en aktiv och hälsosam livsstil genom träning och kost. Men trots den goda intentionen har trenden kritiserats för att bidra till en negativ kroppsbild och ohälsosamma jämförelser. Studier har visat att exponering för "fitspiration" kan leda till att man jämför sig med ouppnåeliga ideal och känner sig otillräcklig.

Forskare ville undersöka innehållet i "fitspiration"-videor på TikTok, trovärdigheten hos de som skapar innehållet och hur korrekt informationen de delar är. De analyserade 200 videor från de fyra mest populära hashtagarna relaterade till "fitspiration": #fitness, #gymtok, #fittok och #fitspo.

Resultaten visade att 92 procent av videorna innehöll personer. Kvinnor var överrepresenterade (78 procent), och de flesta kvinnorna var smala (76 procent). Männen i videorna var oftare av normal kroppsbyggnad (60 procent), men även en stor andel av männen var smala (38 procent). Hos männen var det vanligare med synliga muskler (80 procent) jämfört med kvinnorna (41 procent).

Forskarna noterade också att 77 procent av kvinnorna i videorna objektifierades, oftast genom att fokusera på rumpa och ben. Motsvarande siffra för män var 50 procent, där fokus istället låg på armar och bröst. I majoriteten av videorna dolde skaparna sina ansikten, och nästan ingen angav sina kvalifikationer inom hälsa och träning.

Studien visade att 40 procent av informationen i videorna var trovärdig, medan 48 procent var missvisande och 12 procent direkt skadlig. Inlägg från personer med relevant utbildning var mer benägna att innehålla trovärdig information. En stor andel av videorna uppmanade till träning av utseendemässiga skäl, vilket var särskilt vanligt i videor med kvinnor.

Forskarna drar slutsatsen att "fitspiration"-innehåll på TikTok främjar könsstereotypa och orealistiska kroppsideal som objektifierar både män och kvinnor. Informationen som delas är ofta inte trovärdig och kommer sällan från kvalificerade experter. Det är dock viktigt att komma ihåg att studien endast gav en ögonblicksbild av innehållet på TikTok, som ständigt förändras.

Studien med titeln “You started working out to get a flat stomach and a fat a$$”: A content analysis of fitspiration videos on TikTok, författades av Samantha Pryde, Eva Kemps, and Ivanka Prichard.