Varför det är viktigt att erkänna dina misstag för dig själv även om det är svårt
Livsstil / Psykologi och samhälle
24-12-16 Vi har alla gjort saker som vi senare ångrat. Men att erkänna sina misstag kan vara oerhört svårt. Varför är det så?
Att erkänna sina misstag är en av de mest befriande handlingarna en person kan göra för sig själv.
Trots detta är det ofta lättare sagt än gjort. Människor tenderar att undvika att erkänna och reflektera över sina egna brister.
Men att konfrontera och acceptera sina misstag är nyckeln till sann personlig utveckling, självkännedom och äkta försoning.
I den här artikeln utforskar vi varför detta är så viktigt, varför det kan vara så svårt, vilka försvarsmekanismer som ofta används och hur du kan övervinna dessa hinder.
Därför undviker vissa personer att erkänna misstag enligt forskning
I grunden undviker vi att erkänna misstag på grund av känslor av skam, rädsla för konsekvenser och andras reaktioner, samt hotet som misstagen har mot självbilden. Vi vill se oss som duktiga och felfria, men vi är tyvärr bara människor. Men vad säger forskningen? Vad kännetecknar människorna som inte brukar erkänna sina misstag?
Misstag hotar självkänslan
Studier har visat att när misstag påverkar vår självkänsla negativt är vi mindre benägna att lära oss av dem. När vi känner skam eller rädsla för att bli dömda, kan vi bli defensiva och undvika att konfrontera våra brister. När misstag hotar vårt ego, stänger vi av och missar möjligheterna att lära oss av erfarenheten.
Samma princip gäller i vårt vardagsliv. När vi förknippar misstag med skam, försöker vi ofta dölja dem, vilket inte bara hindrar oss från att lära utan också kan leda till större problem, som försök att täcka över våra misstag eller göra dåligt övervägda rättelser.
Den felaktiga föreställningen att vi inte kan förändras
Karina Schumann & Carol S. Dweck har hittat en korrelation mellan tron på att man som människa kan förändras och benägenheten att ta ansvar för sina handlingar, erkänna sina misstag och be sina partners om ursäkt. Personer som tror att de kan förändras och utvecklas erkänner oftare sina misstag.
I en annan studie gjorde människor som trodde att de kunde lära sig av sina misstag bättre ifrån sig efter att ha gjort ett misstag. Efter ett misslyckande kom de med andra ord tillbaka starkare. Deras hjärnor reagerade också annorlunda och producerade en större andra signal, en signal som säger "Jag ser att jag har gjort ett misstag, så jag borde vara mer uppmärksam".
Rädsla för att se svag ut
Många människor är medvetna om sina misstag men de vill inte ge in och erkänna sina misstag eftersom detta leder enligt en studie från 2012 till "ökade känslor av makt/kontroll och värde integritet." En liknande studie från 2013 visade att individer som inte bad om ursäkt efter att ha gjort misstag hade bättre självkänsla och uppfattade sig ha mer makt och kontroll jämfört med de som bad om ursäkt. Denna känsla av kontroll kan komma från att upprätthålla en fasad av ofelbarhet, vilket kan hjälpa till att skydda ens ego och auktoritet, men författarna till studien medger samtidigt att denna atittyd handlar snarare om att skada andra och blockera möjligheterna till försoning. Om man ser relationer som ett slagfält eller en partner som en motståndare eller fiender, vill man inte ge motparten tillfredställelsen och erkänna att man har gjort fel.
Enligt forskning från PsychTests ”hatar personer som är obekväma med att erkänna misstag att känna sig och se svaga ut”. De kan exempelvis tro att erkännande av misstag gör de sårbara för avvisning och mobbing. De kan också tro att de kommer att förlora andras respekt om deras misstag blir allmänt kända.
Ett behov av godkännande
I samma studie från PsychTests kunde forskarna komma fram till att personer som inte tycker om att erkänna sina misstag tenderar att ha en dålig självkänsla och ett stort behov av att bli bekräftade att andra, något som gör att hur de blir uppfattade och behandlade av andra väger mycket tyngre än hur man själv uppfattar sig själv. Detta leder till att de oftast känner sig osäkra och förolämpade om de blir kritiserade eller om deras idéer inte blir accepterade. Deras val och beslut måste först godkännas av andra och de har en djup rädsla för att bli övergivna och avvisade. De behöver dessutom beröm från andra för att kunna vara säkra att de gjort bra ifrån sig.
"När en person gör ett misstag kan han eller hon försöka dölja det eller lägga skulden någon annanstans - och även om det verkar ganska lömskt och orättvist, motiveras det ofta av rädsla och osäkerhet", förklarar Dr. Jerabek, ordförande för PsychTests.
Varför det är viktigt att erkänna dina misstag
Att så många människor inte vill erkänna sina egna misstag kan i grunden ha med vår socialisationsprocess att göra. Under barndomen förväntades vi bete oss korrekt annars blev vi utskällda av vuxna. I skolan förväntades vi plugga och sedan kunna läxan. Det fanns ingen tolerans för misstag och vi förväntades att vara perfekta. Men i det verkliga livet är vi sällan förberedda inför alla situationer och utmaningar. Vi kommer att göra misstag och när vi inte vill medge att vi har gjort några, försvinner våra mest dyrbara inlärningsmöjligheter.
1. Självinsikt och personlig utveckling
Misstag är en naturlig del av livet och ofta våra bästa lärare. Genom att ta ansvar för våra handlingar får vi möjlighet att reflektera över vad som gick fel och hur vi kan förbättra oss själva framöver. Detta förbättrar vårt självförtroende och förmågan att fatta bättre beslut i framtiden.
2. Bättre relationer
Ingen är perfekt, och att kunna erkänna sina fel öppnar dörren för äkta försoning med andra. När du visar att du kan ta ansvar för dina handlingar, bygger du tillit och respekt i dina relationer. Detta gäller inte bara för personliga relationer utan även för professionella sammanhang.
3. Mindre inre stress
Att förneka eller ignorera sina misstag kan leda till en inre konflikt. Skuldkänslor som undertrycks kan visa sig som ångest, frustration eller till och med fysisk stress. Genom att erkänna misstag och ta itu med dem kan du skapa en inre frid och möjlighet till förlåtelse och självacceptans.
Hur du börjar erkänna dina misstag
Att erkänna sina misstag är en av de mest kraftfulla sakerna vi kan göra för att växa som människor. Men det är också något av det svåraste. Att erkänna fel kräver mod, ödmjukhet och självreflektion. Här är sju steg som kan hjälpa dig att börja göra just detta – och i processen stärka din självkänsla och förbättra dina relationer.
1. Tillåt dig själv att göra misstag
Första steget är att inse att det är okej att göra misstag. Ingen är felfri, och det är genom våra misstag vi lär oss och utvecklas. Misstag är inte bara en del av livet – de är en nödvändig del av att växa. Om du slutar döma dig själv så hårt för att du gör fel kommer du skapa utrymme för att lära av dina erfarenheter och i slutändan bli självsäker och självmedveten på ett helt nytt sätt. Påminn dig själv om att varje misstag är en möjlighet att lära dig något nytt. Försök se misstag som ett naturligt steg mot framgång snarare än som ett hinder.
2. Inse att ingen är perfekt
Perfektion är en illusion. Alla, från de mest framgångsrika till de som verkar ha full kontroll över sina liv, gör misstag. När du accepterar att perfektion inte är målet kan du släppa pressen att alltid vara felfri.
3. Separera din självkänsla från dina misstag
Dina misstag definierar inte vem du är som person. Att göra fel betyder inte att du är dålig, inkompetent eller misslyckad. Det betyder bara att du är människa. Genom att skilja din självkänsla från dina handlingar kan du börja se på misstag med nykter blick och lära dig av dem utan att döma dig själv. Fråga dig själv: "Vad kan jag lära mig av detta?" i stället för "Vad är det för fel på mig?"
4. Acceptera dig själv – med alla dina brister
Självacceptans är grunden för att erkänna misstag. När du accepterar dig själv precis som du är, med alla dina styrkor och svagheter, blir det enklare att ta ansvar för dina handlingar. Självkritik kan vara konstruktivt, men den ska inte hindra dig från att se ditt eget värde. Även när du gör misstag har du samma rättigheter och människovärde.
5. Erkännande av misstag gör dig starkare
Att erkänna misstag kräver integritet och autenticitet. Det visar att du är ärlig mot dig själv och andra, vilket bygger både självrespekt och förtroende. Genom att erkänna fel öppnar du också upp för ödmjukhet. Misstag kommer inte längre att ha någon förödande effekt på självkänsla och självförtroendet, utan bara ses som en möjlighet till att veta bättre nästa gång. Sätt dessutom gränser för hur mycket du tillåter andra att kritisera och klandra dig med. Börjar du känna skam, kan du sluta lära dig från dina misstag.
6. Kom ihåg: Det handlar inte bara om dig
Misstag påverkar inte bara dig utan även människorna runt omkring dig. Att erkänna dina misstag hjälper dig att göra ett bättre jobb och vara en bättre människa. När du accepterar att du har gjort fel, kommer du inte längre att skylla eller projicera dina egna fel och brister på andra, och du behandlar dessutom andra med empati och respekt. Du visar att du bryr dig. Det kan också bidra till en bättre arbets- eller hemmiljö där människor känner sig tryggare att vara öppna och ärliga.
7. Börja med små steg
Ingen förändring sker över en natt. Börja med att erkänna små misstag. Ju mer du övar på att erkänna fel, desto lättare blir det att hantera större misstag i framtiden. Om du gör ett litet misstag, till exempel att glömma att svara på ett mejl, börja med att erkänna det direkt för dig själv. Fundera sedan hur du kan reparera skadan genom att be om ursäkt och ta ansvar för felet.
Vanliga försvarsmekanismer som hindrar dig från att ta ansvar
Att använda försvarsmekanismer är en naturlig del av att vara människa. De hjälper oss att hantera svåra känslor och situationer. Men om vi överanvänder dem kan de bli ett hinder för vår personliga utveckling. När vi ständigt förnekar, rationaliserar eller projicerar våra problem undviker vi att ta itu med de underliggande orsakerna. Detta kan leda till ökad stress, ångest och svårigheter i våra relationer.
1. Förnekelse
Att förneka ett misstag är en vanlig försvarsmekanism. Detta skyddar oss från att möta obehagliga känslor, men det hindrar oss även från att göra framsteg. Problemet kvarstår och kan förvärras. Man kan också förneka misstag genom att hävda att uppgiften var omöjlig från början.
2. Rationalisering
Vi hittar ursäkter eller förklaringar som får oss att känna oss mindre skyldiga. Att skylla på yttre faktorer eller andra personer kan kanske lindra skulden för stunden, men det löser inte problemet.
3. Projektion
I stället för att ta ansvar, tillskriver vi våra fel eller negativa känslor till andra. Detta kan leda till onödiga konflikter och skapa avstånd i relationer.
4. Bortträngning
Bortträngning äger rum när vi förskjuter misstag till det omedvetna. Medan vi tror att vi tränger bort minnet, är det hur det känns att göra ett misstag som inte bearbetas och som kan komma ut som plötsligt vrede när liknande situationer hotar.
De långsiktiga fördelarna med att erkänna misstag
När du gör det till en vana att erkänna dina misstag, kommer du att märka en rad positiva förändringar i ditt liv:
Psykologisk stabilitet
Bland annat kommer du att känna dig stabilare i psykologisk mening och allt nöjdare med dig själv. Detta har att göra med att du inte längre sopar dina misstag, skuld och skam under mattan eller använder dig av försvarsmekanismer för att undvika ansvar. Du löser i stället dina problem, bearbetar dina känslor och lär dig av dina erfarenheter.
Ökat självförtroende
Eftersom du lär dig av dina misstag undviker du att upprepa dem. Detta kommer i slutändan att göra dig framgångsrikare i livet och bättre på allt du gör. Du blir bättre på att bedöma kvaliteten på dina insatser och prestationer.
Lugn och ro
När du har ett rent samvete, sover du bättre om natten. Att veta att man gjort rätt ifrån sig och sitt allra bästa, gör att man kan slappna av, stressa mindre och slippa känslor av förvirring, ångest, rädsla, skuld och skam, som kan dränera en på energi.
Medvetet tillvaro
Att leva ett medvetet liv innebär att vara i kontakt med sig själv, sina handlingar och sina värderingar. När du erkänner dina misstag blir du mer medveten om hur du påverkar dig själv och andra, vilket leder till en djupare självinsikt. Detta hjälper dig att göra bättre val i framtiden och stärka relationerna i ditt liv.
Bättre relationer
Att erkänna sina misstag är en form av ödmjukhet och visar att du respekterar andra människor. Det bygger förtroende och förbättrar kommunikationen med dem runt omkring dig. När människor ser att du tar ansvar för dina handlingar, blir de mer benägna att göra detsamma, vilket skapar en positiv spiral av förståelse och samarbete.
Personlig utveckling
Att ta ansvar för sina misstag är en av de viktigaste komponenterna i personlig utveckling. Det öppnar dörrar för lärande och hjälper dig att bygga motståndskraft, tålamod och en bättre förståelse för vad som krävs för att uppnå dina mål. Med tiden blir du en mer medveten, självsäker och inspirerande individ.
Ökad respekt från andra
Att erkänna misstag är inte bara bra för dig själv – det gör att andra respekterar dig mer. Människor uppskattar ärlighet och integritet, och när du visar att du är villig att ta ansvar för dina handlingar, stärks ditt anseende både i personliga och professionella sammanhang.
Källor:
It's Hard to Admit Mistakes: Here's Why You Should Anyway, Psychology Today
Why you need to admit your mistakes and what happens when you don’t , Forbes