Varför rodnar vi egentligen? Hjärnscanningar avslöjar det oväntade

Livsstil / Psykologi och samhälle

Bild: Depositphotos.com

2024-07-17 Att rodna är en ofrivillig reaktion som ändå går att förutse. Den är synlig för alla men orsaken har varit ett mysterium.

De fysiologiska orsakerna är enkla nog: en ström av extra blod i ansiktet som gör att kinderna och ibland även öronen, halsen, pannan och övre delen av bröstet rodnar.



Med hur står det till med de psykologiska och kognitiva orsakerna?

Nu visar en ny studie att det handlar mer om självmedvetenhet och om att känna sig ”avslöjad” än att bry sig om vad andra tycker.

Forskarna lät en grupp på 40 ungdomar ligga i en hjärnröntgen och titta på filmklipp av sig själva när de sjöng karaoke. Deras kinder blev varmare när de såg sig själva jämfört med vilket inte är så förvånande.

Hjärnscanningarna avslöjade det intressanta. Områden förknippade med känslor och uppmärksamhet aktiverades vid rodnad. Däremot syntes ingen aktivitet i de delar som brukar ha att göra med hur vi tänker kring oss själva eller andra ("mentalisering").

Studien tyder alltså på att vi inte behöver analysera andras tankar för att rodna. Det räcker med att känna oss "sedda". Dock understryker forskarna att resultaten behöver bekräftas i en större och mer varierad grupp.

Studien har publicerats i Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences