Tio saker som du inte visste om psykopater

Livsstil / 10 saker om...

Psykopater

Hollywood har gjort psykopaten till en kultfigur som får sin vilja genom, tar risker och som lever utan några som helst hämningar.

Men filmerna har också bidragit till bilden av psykopaten som den galna serie- eller massmördaren. Men psykopati är långt mer intressant än så och de flesta psykopater lever mitt ibland oss och blir aldrig straffade, även om de begår många former av brott.

 

Här är tio saker som du förmodligen inte visste om psykopater:

1. Psykopater blinkar inte lika ofta som andra personer och har en stirrande blick. Detta ger psykopater en genomträngande blick som kan uppfattas som fascinerande.

2. Många psykopater är dessutom narcissiser och har därför en grandiös självuppfattning och en grandiös syn på sina förmågor.

3. Psykopater är väligt svåra att upptäcka eftersom de är riktiga kameleonter och vänder snabbt kappan efter vinden.

4. Många eller de flesta studier om psykopater har genomförts i amerikanska fängelser och detta har gett upphov till bilden av psykopaten som kriminell. Hollywood filmer är också ansvariga för att ha spritt bilden av den psykopatiska massmördaren. I själva verket hamnar väldigt få psykopater i fängelse utan lever mitt ibland oss redo för att utnyttja oss på något sätt.

 

 

5. Psykopater tar den lätta vägen i livet och känner sig berättigade till materiella belöningar, framgång i livet, eller sexuell njutning, som de tillskaffar sig via manipulation, lögner och hot. De är därför sociala predatorer.

6. De kan skillnaden mellan rätt och fel men de är nyttoorienterade, tror inte att regler är till för dem, samt saknar känslor av skuld, skam och empati. Psykopater saknar i själva verket starka känslor av alla slag – de kan till exempel låtsas vara argare än de i själva verket är. Eftersom de hanterar jobbiga situationer på ett bra sätt, kan andra uppfatta psykopaten som en önskvärd social kompetent känslomässig stabil person som inte lider av humörsvängningar.

7. Studier har visat att icke-kriminella psykopater kan bli poliser, jurister, militärer, politiker, kirurger och affärsmän. De söker sig till maktpositioner i samhället och klarar sig ur knipa tack vare ett socialt nätverk om de bryter mot lagar och normer.

8. Psykopater inser redan som barn att de är annorlunda, men de kan bilda sig en uppfattning om andra som är felaktig. De kan till exempel tro att alla människor spelar teater och de blir därför väldigt bra på att låtsas.

 

 

9. En rad beteendemönster som anses vara psykopatiska har med uppväxtmiljö och uppfostran att göra. De flesta som hamnar i fängelse är därför inte psykopater. I själva verket har de antigen anpassat sig till eller lärt sig att överleva i en fientlig miljö.

10. Psykopaten har en mörk syn på världen och människorna i den. De är övertygade om att människor innerst inne är onda. Dessutom har psykopater inget sinne för humor.  De är smarta och lär sig känna igen skämt; de är inte roliga och ser inte vitsen med humor, men de kan ändå bli underhållande tack vare den personliga charmen som de utstrålar, samt de starka känslorna som de kan framkalla i oss vanliga människor.

Senaste uppdateringen: 2014-06-04

Källor:

The Wisdom of Psychopaths: What Saints, Spies, and Serial Killers Can Teach Us About Success Hardcover,  Kevin Dutton 

Without Conscience: The Disturbing World of the Psychopaths Among Us, Robert D. Hare