Därför ogillar köttätare veganer – enligt forskning
Livsstil / Psykologi och samhälle
2025.04.24 Varför provocerar veganer? Ny forskning avslöjar varför växtbaserad mat väcker starka känslor hos köttätare.
Det är nästan komiskt: hur kan någon bli upprörd över att någon annan väljer att äta grönsaker i stället för kött? Men faktum är att veganer väcker starka känslor hos många. Nu visar ny forskning att det inte handlar om salladsbladen i sig – utan om vad de symboliserar.
Vegetariska matval – ett ”vi” och ”dem” mentalitet
En studie publicerad i Food Quality and Preference har undersökt hur människor reagerar på andras kostval. Tusen europeiska deltagare fick bedöma påhittade inköpslistor där det enda som varierade var mängden köttprodukter. Vissa listor dignade av biff och bacon, andra var helt vegetariska, medan några låg mitt emellan.
Resultatet? Ju mer växtbaserad listan var, desto mer antog deltagarna att personen bakom var hälsomedveten och hade starka moraliska värderingar. Och istället för att inspireras väckte det här misstänksamhet, irritation och ibland till och med ilska.
Enligt studiens huvudförfattare Roosa-Maaria Malila framkallar veganer och vegetarianer ofta känslor av avund, skam och frustration hos köttätare. I vissa fall gick det så långt att deltagare uppgav att de inte ville ha med vegetariskt ätande personer i sina sociala kretsar. Detta betyder att man ser dessa personer som personer som inte tillhör den egna gruppen av köttätare.
Varför blir köttätare så provocerade?
Det handlar enligt forskarna inte om maten i sig – utan om vad den påminner oss om. De flesta vet idag att vi borde dra ner på köttet för både hälsans och planetens skull. Men att ändra invanda vanor är svårt. När vi möter någon som faktiskt lever som vi innerst inne vet att vi borde, blir det lätt en påminnelse om våra egna val. Och den känslan är obekväm.
“Att förändra sina egna matvanor är komplicerat. Därför riktas frustrationen istället mot dem som redan gjort den förändringen,” skriver forskarna.
Trots att utbudet av växtbaserade alternativ har exploderat de senaste åren, väljer många fortfarande bort dem – inte bara för smaken utan för vad det säger om ens identitet. Mat är nämligen mer än näring; det är en del av vår sociala tillhörighet.
Lösningen? Byt fokus i budskapet
Men forskarna menar att den här polariseringen inte är oundviklig. De anser att sättet vi pratar om växtbaserad mat behöver förändras. I stället för att enbart lyfta miljöargument, borde kommunikationen handla mer om de personliga fördelarna – som bättre hälsa, energi och livskvalitet.
“Tillhörighet är ett djupt mänskligt behov,” säger Malila. “Vi söker acceptans hos andra. Om vegetarisk mat framkallar negativa känslor, är det inte många som vill förknippas med den.”