Förskolor firar högtider utan att förklara varför

Livsstil / Psykologi och samhälle

Forskaren Eva Reimers tycker att religions vetenskap borde ingå i utbildningen till förskollärare.

Prokrastinering förknippas med dålig hälsa

2023-01-19 Enligt en ny studie från Göteborgs universitet, är det svårt för förskolelärare att förklara för barnen varför de svenska högtiderna firas.

Anledningen är osäkerhet och okunskap. Förskolelärare borde utbildas i religionsvetenskap, menar forskarna. Olika religiösa föreställningar tillhör kulturarvet som skall överföras vidare till nästa generation. Problemet är inte bara brist på kunskap. Okunskap leder också till diskriminering.

Studien

460 olika förskolor deltog i studien som inleddes 2015. 1167 förkolelärare fick fylla i enkäter. Forskarna följde sedan två förskolor under ett år i samband med högtiderna och traditionerna som firades.

Fördomar och diskriminering

Svenska högtdider, såsom jul och påsk uppmärksammades i förskolan i Sverige men betraktas inte som religiös utan mest som en tradition.

Eid uppmärksammas i förskolor med många barn från andra bakgrunder än svenska. Eid firas när Ramadan avslutas. Denna högtid anses av förskolor inte vara en tradition utan någonting mycket religiöst till skillnad från jul, påsk och Lucia.

Att Eid betraktades som religiöst gjorde det ännu svårare för lärarna att prata om bakgrunden eftersom man inte får påverka barnen i religiösa inriktningar.

Det finns ingenting som säger att de som befinner sig utanför den kristna traditionen inte betraktar julen och påsken som mycket religiösa. Det beror på perspektiv.

Enklare att prata om sekulära traditioner

"– Det verkar vara enklare för förskolorna att jobba med icke religiösa traditioner som Halloween, Alla hjärtans dag och inte minst Rocka sockarna där barnen sätter på sig omaka sockar för att uppmärksamma funktionsvariationer." menar forskaren Eva Reimers.

Forskarna hoppas att förskolelärarna blir bättre på att prata om religion med barnen. Kulturarvet skall vara mångkulturellt så att barnen tidigt förstår att man i Sverige lever med olika traditioner och att man firar högtider på olika sätt.

---------------

Källa: Läs mer på Göteborgs universitets hemsida.

ReferensEveryday nationalism in Swedish preschools: something old, something new and something borrowed,  är publicerad i tidskriften Children’s Geographies.