Så generar du och lagrar solenergi - enkel guide för nybörjare

KATEGORIER: Livsstil / Guider

Kostar lite jämfört med större mera avancerade system.

Så generar du och lagrar solenergi - enkel guide för nybörjare

2022-08-12 Alltfler är intresserade av att generera och lagra solenergi för eget bruk, under semestern, i sommarstugan, i båt eller husvagn.

Första alternativet: bärbar solenergi

Alternativet är bäst för dig som reser runt och som vill ha det så bekvämt som möjligt.

Det enklaste är att köpa:

1. En bärbar solpanel på 100-200 watts

(vars förpackning vanligtvis innehåller alla möjliga kablar som passar olika typer av energibank).

2. En energibank som kan laddas med bland annat solpanel.

Solgeneratorn som den också kallas eller energibanken kommer att reglera solpanelens ström samt har en inbyggd inverterare (som är viktig i andra alternativet).

Så generar du och lagrar solenergi - enkel guide för nybörjare

Energibanken kan laddas endast dagtid och kan användas samtidigt som den laddas upp.

En utgångseffekt på minst 100 W behövs för dator och annat som inte tar mycket ström. Det finns de billigare alternativen som inte stöder hushållsapparater alls. Men optimalt vill man nog ha en utgångseffekt på 1500–3500 W eftersom man då och då behöver ström till vattenkokare, strykjärn eller kylskåp.

Man bör också ha ganska stor kapacitet så att man inte blir utan el. Om man bara vill ha ström till en lampa och en dator, behöver man kanske en kapacitet av cirka 400–600 wattimmar, men vill man titta på TV under flera timmar under kvällen behöver man kanske en tre gånger så stort lagringsutrymme.

Viktigt är det att kolla och fråga försäljaren angående maxstyrkan när det gäller solpaneler. Vissa klarar inte mer än paneler på 100 W andra kan klara upp till 500 W.

Alternativet kostar ganska mycket. Solpanelen kostar nog runt 1500–2000 SEK. Energibanken kostar allt mellan 4000 och 7000 SEK och uppåt. Man har dock stor rörelsefrihet. Man kan ta med sig systemet överallt. Man kan spara genom att inte investera i flera billigare stationära alternativ om man har husvagn, båt och sommarstuga exempelvis. Ändå är nästa alternativ i små skalor också möjlig att transportera (och billigare att skaffa).



Andra alternativet är stationär

Alternativet passar dig som söker en billigare alternativ samt inte behöver flytta på solsystemet för mycket.

Kostanden för minimum kan ligga på runt 3500–4000 SEK.

Vad du behöver:

1. En solpanel på 100-200 W, 12 V.

2. En solladdningsregulator. Skall minst klara av 12 V.

3. Ett solbatteri på 50 eller 100Ah, 12 V

4 En ren sinusvåg inverterare på minst 1000 w, samma, 12 V. Om inverteraren ligger på cirka 300 w kan man få minimalt bruk av den för att ladda datorn exempelvis. Man kan hålla i gång en stor frys med en inverterade på 1000–1500 w.

För att alla delar skall fungera måste antalet V vara samma för att undvika förvirring. Solladdningsregulatorn är viktigast dock. Den skall helst klara av många V och A. Ju fler desto bättre. Om regulatorn klarar av 24 V eller 48 V kan man använda kraftfullare batterier och solpaneler så klart.

Sedan kopplar man ihop allt enligt bilden nedan. Man skall använda adekvat skruvmejsel beroende på typ av skruvar på solladdningsregulatorn, och skaffa de kablar man måste köpa separat.

så fungerar solenergi

Man skall hålla reda på plus och minus.

1. Batteriet kopplas först till regulatorn med adekvat kabel som skruvas fast. Först plus (positiv, oftast markerad med röd färg) och sedan minus (negativ, oftast markerat med svart eller blått). Man börjar med att först koppla plus- och minusterminalerna till batteriet och sedan till regulatorn.

solladdningsregulator

Kabeln från batteriet till regulatorn, som köps separat, skall helst vara så kort som möjligt.

batterikabel

OBS! Om inverterarens kablar har runda terminallinjer kan man passa på och även koppla inverteraren till batteriet i och med det blir svårare sedan. Se till så att inverteraren inte är på.

Inverterare med kablar runda terminaler

Det är bra att hålla koll på typ av batteri och vad man behöver för kablar. Man kan alltid fråga försäljaren exempelvis eller titta på bilder och läsa anvisningar. Batterier har oftast skruvar och kabelterminalerna kommer att fästas med skruvarna så att strömkontakt skapas.

2. Solpanelen kopplas till regulatorn. Först plus, sedan minus.

OBS. Solkabeln som man skaffar separat skall vara av längden man behöver. Om solpanelerna ligger nära på husvagnen kanske räcker det med 2–3 meter. Om solpanelerna ligger på hustaket kan man behöva mellan 5 och 15 m.

solkabel

3. Följ anvisningarna för laddningsregulatorn för att försäkra dig att batteriet laddas.

4. Beroende på typ av terminaler kan man i vissa fall anknyta inverteraren sist.

Nu är det klart.

Man behöver inte koppla en lampa.

Hur får man mer solkraft?

För mer solkraft, går det att koppla fler solpaneler och fler batterier i serie för att bibehålla 12 V eller parallellt, men då måste man se till så att regulatorn klarar av det. För då snackar vi om 24 V eller mer, och inte längre om 12 V.

En bättre inverterare behöver man också i många fall skaffa. Det är dock sådant man kan göra över tid. De flesta inverterare har minimumkrav för batterikapacitet i Ah. Man kan alltid ställa frågor till försäljaren.

Om man söker länge och noga kan man hitta bra inverterare till mycket bra priser.

För stora lösningar till ett helt hushåll, är det alltid bra att kontakta en specialist.