Färgernas psykologi i heminredning

Inredning

Spelar det någon roll vilka färger man väljer när man ska inreda rum? De flesta skulle nog säga: Ja. Därför används det naturligtvist olika färger i olika rum. En bra inredningsarkitekt är naturligtvist medveten om färg och form. Det är också var och en av oss, men vi kan alltid kolla med vad experterna säger om färger.

Det är viktigt att från första början vara medveten om att färger betyder olika saker i olika kulturer och att personer som vill dra uppmärksamheten till sig gärna använder sig av okonventionella färger: de som man aldrig skulle våga använda sig av. Resultatet kan så klart bli intressant och spännande och därför bör du gå efter hjärtats kall och strunta i reglerna.

Här kommer därmot färgernas psykologi att beskrivas, den som framför allt gäller i västerländsk kultur. När man talar om färgernas psykologi menar man då att färger påverkar vår psykologi, vårt humör, våra känslor...

Rött i matsalen

Rött

Rött anses höja blodtrycket och förser oss med energi. Eftersom rött även anses öka aptiten, förekommer ofta färgen i olika restauranger och kan därför även användas i matsalar.

Orange i vardagsrummet

Orange i vardagsrummet
Rummet blir helt enkelt varmare. Orange brukar vara ett bra val i vardagsrummet. Det beror på att orange gör oss gästvänliga, pigga och glada och vi tycker att det är roligt att umgås med andra.

Gult i hallen

Gul färg i hallen

Gult är för iögonfallande för att användas i olika rum. Även om färgen är fin, och påminner om solens ljusa varma strålar, passar den dåligt i olika rum. Bäst nytta får man av den gula färgen i mörka hallar och dåligt belysta trånga utrymmen.

Blått i sovrummet

Blått i sovrummet ska betyda att vi sover bättre i och med att vi blir så lugna

En svalare färg, som gör oss lugna. Och vi vill verkligen ha lugn och ro när vi sover. Därför används den blåa färgen gärna i sovrummet. Observera att man i österländsk filosofi förknippar blått med vatten. Man anser att färgen inte bör användas alls i sovrummet. Men det är du som väljer.

Grönt i köket

Grön färg i köket
En annan färg, som, precis som blått, lugnar ner oss, är grönt. Eftersom vi stressar så mycket, passar färgen egentligen in i alla rum: sovrum som vardagsrum, kök som hall. I köket trivs man bäst i sällskap av en coolare nyans, medan man i vardagsrummet och i sovrummet kan dra nytta av en varmare eller ljusare nyans. Den gröna färgen brukar även förekomma på sjukhus och i skolor. Tänk healing och hälsa när du ser grönt.

Lila i barnens rum

lila i barnkammaren och barnens rumVuxna brukar inte riktigt tycka om lila färg även om lila är fin, beroende på nyans så klart och personlig smak. Barnen trivs i den här färgen. Använd gärna lila i barnens rum och i det rum banen leker.

Vitt för utrymme

Vitt för utrymme
Det är oerhört vackert när man använder massor med vitt i inredning, i synnerhet då man söker en känsla av frihet och utrymme. Blanda gärna med svart för att lägga till lite dramatik.

Svart för mod, dramatik och elegans

Svart för mod, dramatik och elegans

Man brukar säga att svart står för mod, dramatik och elegans och om man använder svart på rätt sätt kan man verkligen känna att man är en moden människa utan hämningar, som vågar välkomna det nya. Hur man använder svart färg, kan endast begränsas av fantasin så klart.