Äldre i Japan använder exoskelett för att fortsätta jobba

Livsstil / Psykologi & Samhälle

Flera teknikföretag i Japan har utvecklat exoskelettdräkter som underlättar för arbetarna att lyfta och bära tunga saker.

Äldre i Japan använder exoskelett för att fortsätta jobba när de åldras

Äldre arbetare använder ett exoskelett. Bild av Daigo Orihara.

2019-12-13 Äldre i Japan tar på sig exoskelett för att kunna uppfylla de fysiska kraven på jobbet. På detta sätt kan de vara med i arbetskraften längre.

I ett land med 28 % av befolkningen över 65 år finns det nu brist på arbetstagare i synnerhet i manuella industrier såsom byggnad, tillverkning och jordbruk.  

Flera teknikföretag i Japan har utvecklat exoskelettdräkter som underlättar för arbetarna att lyfta och bära tunga saker.

Dräkten liknar en ryggsäck och innehåller inga batterier eller motorer, med en vikt under 4 kg. Med en handpump fyller arbetarna dräktens artificiella muskler. Detta görs varannan dag eller så. De artificiella musklerna gör det möjligt för användarna att lyfta upp till 25 kg. 

Priset för denna typ av exo-skelett är cirka 13 000 SEK (1300 dollar) per styck.

De används av whiskeyföretag, vårdhem, livsmedelsföretag och byggnadsföretag.

Men det finns andra företag såsom Panasonic som börjar utveckla exoskelettdräkter som använder motorer och laddningsbara batterier istället för pressad luft och som är cirka fyra gånger dyrare.

Efterfrågan på dessa exoskelett kommer sannolikt att öka när Japan tvingas höja pensionsåldern från 60 till 70 för att hantera brist på arbetstagare.

Detta rapporterar New Scientist