Citat & biografier

Livsstil / Citat & biografier / Moder Teresa

Moder Teresa: Biografi

Moder Teresa

Moder Teresa var allt som representerade vänlighet och kärlek. Hon var ödmjuk och ärlig.Hon levde under fattiga förhållanden, men har känt sig väldigt rik och lycklig. Vid sin död, lämnade hon inga materiella tilhörigheter efter sig. Av många anses hon vara ett helgon som även utför mirakel. Hon har med sina citat berört miljontals människor.

Till citat

Moder Teresas biografi

 

Moder Teresa föddes 26 augusti 1910 i Skopje och var en albansk romersk -katolsk nunna. Hennes verkliga namn var Agnes Gonxha Bojaxhiu. Agnes dröm är att bli missionär i Indien och hon blir först nunna. Hon börjar i ett kloster i Dublin i Indien där hon lär sig engelska. 1929 kommer hon till Calcutta och undervisar flickor i geografi och historia. Hon byter namn till Theresa. 1937 angav hon sina nunnelöften. Hon var omtyckt av alla och blev snart rektor för skolan. Livet blev dock för stillsamt för henne. Under åren som följer ser kommer hon i kontakt med slummens människor. Ca 10 år senare fick hon en uppenbarelse om att sprida Guds kärlek bland de fattiga och hon startade en egen order, "Missionaries of Charity", med Påvens tillåtelse. Hon började tigga ihop pengar tillsammans med sina anhängare för att klara av missionsarbetet. Hon och sina anhängare vårdar några år senare fattiga sjuka och gamla på ett gammalt nedlagt tempel. Under sin livstid har hon använt insamlade pengar till att inrätta ett stort antal skolor och sjukhus. Hennes order utgör i dag en mycket stor organisation.

1973 fick hon det första Templeton-priset. Hon fick även Nobels fredspris 1979 för sina insatser för fattiga i Calcutta, Indien. Hon dog den 5 september 1997 i Calcutta. Hon saligförklarades av Påven Johannes Paulus II år 2003.

En del har kritiserat hennes arbete, bland annat för påstådda försök att i första hand omvända de som hon skulle hjälpa. Annan kritik har gått ut på att hon inte var den som hon utgav sig att vara, bland annat för att endast en liten del av pengarna hon fick användes för att hjälpa de sjuka och att hennes anläggningar i själva verket var rätt så tomma på folk samt att betydelsen av hennes livsverk har överdrivits. En artikel som försöker bevisa detta, hittar du här.