Bra frukost = bra skolbetyg

Livsstil / Psykologi och Samhälle

(2015-11-18) En ny undersökning av 5000 elevers frukostvanor från över 100 grundskolor visar tydliga samband mellan frukostkonsumtion och studieresultat.

Studien har visat att de barn som åt frukost presterade dubbelt så bra i skolan än barn som inte gjorde det. Dessutom spelade frukostkvaliteten en stor roll. En ohälsosam frukost hade ingen positiv inverkan på studieresultaten.

Barnen som ingick i studien var mellan 9 och 11 år gamla. Studien genomfördes av folkhälsoexperter från Cardiff Universitet. Oddsen för att nå genomsnittliga resultat i skolan var dubbla så höga för barn som åt frukost i jämförelse med de som inte åt frukost alls. Åt man godis och chips till frukost, något som vart femte barn gjorde, hade ingen positiv inverkan på studieresultaten.

Studien gick ut på att be barn lista all mat och dryck som de konsumerade under en period av drygt 24 timmar (inklusive två frukostar) i och med man ville veta vad de hade ätit föregående dag också. Samhällsvetare hävdar att den här undersökningen som publicerades i Public Health Nutrition Journal erbjuder det starkaste beviset hittills att det finns ett meningsfullt samband mellan kostbeteende och studieresultat.

Forskarna anser att barn som inte får äta frukost hemma bör kunna äta en nyttig frukost i skolan i stället.

Källa:
Ovanstående artikel är omtryckt från material som tillhandahålls av Cardiff University. Obs: Material kan redigeras för innehåll och längd.