Varför är det svårt att dumpa en kompis?

Livsstil / Kärlek och relationer / Artikel

Varför är det så svårt att dumpa en kompis?

Att göra slut med en vän är mycket svårare än att dumpa en pojkvän eller en flickvän. Det finns inget bra sätt att dumpa sin bästa vän. Även om en vänskap går via stora svårigheter, och även om vänskapen börjar skapa stora problem, är det väldigt svårt att dumpa sin kompis.

 

 

Att bryta upp med en kompis är mycket svårare än att bryta upp med en pojkvän eller med en flickvän, enligt forskning av sociologer vid Manchester University.

Vänskaper kan bli stressiga, upprörande och till och med skadliga, men för många människor, i synnerhet för kvinnor, är det mycket svårt att bryta upp med en vän.

Professor Carol Smart sade: "Vänskapens moraliska koder är mycket starka, vilket gör det mycket svårt att avsluta en vänskap, även om det har slutat att vara roligt, eftersom vi får fruktansvärt dåligt samvete. Det finns en verklig känsla av plikt som är svår att bryta".

 


Detta innebär att människor ofta försöker slinka iväg från en betungande vänskap gradvis, snarare än att bryta upp helt och hållet. Att vara på den mottagande sidan är inte heller roligt. Dumpningen skapar känslor av att bli förrådd och full av självtvivel.

I studien, som är en av de första att undersöka effekterna av försämrad vänskap, deltog fler än 200 svarande från Mass Observation-projektet.