Hur du slappnar av och blir av med olika typer av stress i livet

Livsstil / Guider / Artikel

slappna av

Livet ställer stora krav på oss. Vi ska hinna med så mycket. De saker som vi ska göra är menade att göra oss lyckliga. I själva verket kan de bli en källa till oro och stress.

Det enda sättet att bli av med stressen är att lära sig att slappna av. Det handlar om att kunna identifiera vad som framkallar stressen samtidigt som man försöker bli av med den.

 

 

Stress som resultat av många krav

Stress är resultat av en kemisk reaktion som utlöses när kroppen förbereder sig för kamp eller flykt. I modern tid, utlöses den här stressreaktionen på grund av för många uppgifter och måsten, liksom alla intryck som lätt överväldigar våra sinnen.

Därför är det viktigt att då och då, minst en gång i veckan och minst en halvtimme om dagen kunna unna sig tid för sig själv. Efter jobbet, under veckosluten och mellan arbetspassen, skall man ibland unna sig det sociala sällskapet, ibland den dyrbara tiden som man endast använder och ger sig själv - med sin favoritbok, sin favoritmusik, sina tankar och drömmar.

 

 

Dålig självkänsla och bristande tillit för framtiden

Stress framkallas även till stor del från en känsla av att inte duga till, och en onödig oro över hur framtiden kommer att se ut samt vilka konsekvenser våra handlingar för med dig. Självförtroende och tillit till framtiden liksom till sina egna krafter är mycket viktig för att kunna minska stressen. I livet behöver man faktiskt inte alltid kunna allt, man behöver inte vara bäst på allt, och man har rätt att göra sina misstag. Ingen är bättre än någon annan, och det är något som även du behöver inse, förr eller senare.

Det gäller att ställa sig de där frågorna - vem försöker jag inponera på? Hur bra behöver jag verkligen prestera? Hur modig behöver jag vara? Och för vad?

 

 

Stress som ett sätt att tänka

Stress kan också bli en mental inställning, som gör att många tankar fyller hjärnan och då känner man mental stress.

Meditation, yoga och liknande aktiviteter är mycket bra metoder för att bli av med den mentala stressen, som även kan leda till att självförtroendet och hela ens välbefinnande höjs.