Vad är lycka egentligen och hur kan du leva ett lyckligare liv?

Livsstil / Guider /

Vad är lycka egentligen?

Det är viktigt med lycka i livet. Alla pratar om den, men få vet vad lycka egentligen betyder eller hur man uppnår den.

Lycka förknippas oftast med pengar, kärlek, ett ungdomligt utseende, en god hälsa, ett bra socialt liv, ett tillfredsställande arbete och liknande saker. Inget av detta är bestående och kan när som helst utgöra en källa till oro, misslyckande och stress.

 

 

Vad är lycka? Ett sinnesstämning. Lycka är inget som kan köpas eller skapas. Den kan endast kultiveras inom var och en av oss. Lyckan måste komma inifrån. Förmågan att kunna känna sig lycklig har med självkänslan att göra.

Allt startar med dig själv!

Din väg till lycka startar hemma, med dig själv. Allt handlar om självkänsla. Allt handlar om att tycka om sig själv. Därför bör man sluta nedvärdera sig själv.  Självkänsla behöver ingalunda innebära att du förvandlas till en försträcklig diva. Självkänsla betyder snarare att du kan ta ansvar över tankar, handlingar och känslor. Självkänsla betyder även att du är medveten om vem du verkligen är, vilka dina brister är och var dina styrkor finns. Oavsett bristerna, ska du kunna tycka om dig själv. Det är väl inget fel med det? Självklart har alla sina dåliga dagar, men att ta tag i sitt liv är inte alls dåligt eller komplicerat.

 

 

Utveckla din självkänsla

Vill du verkligen uppnå självkänsla och bli nöjd med dig själv? Om svaret är JA, så behöver du helt enkelt arbeta med dig själv varje dag. Experterna tjatar ständigt om det essentiella med att varje dag ge sig själv en "Jag-timme". Självkänsla innebär att tycka om sig själv samt övertala sig själv om att man förtjänar att vara lycklig, precis som alla andra. Självkänsla innebär även att man är snäll mot sig själv även då man har gjort något fel. Självförtroende betyder oftast att man vågar ta tag i saker. Skriv även ner allt du har uppnått dagligen varje kväll. Du kommer snart att inse att din lista blir ganska lång. Sedan är det viktigt att du även berömmer dig själv för det du har uppnått. På detta sätt kommer du att inse ditt värde och du kommer även att lära dig att uppskatta hur värdefull du egentligen är.

Känn tacksamhet för det som du redan har

Är ditt liv verkligen så dåligt? Tänk efter. Du har vänner, en man, familj, barn och ett jobb, vad mer kan du önska dig? Det är dags att sluta klaga och börja uppskatta det du har. Vissa av er har kanske inte allt detta. Men då finns det säkert något som du kan uppskatta och vara glad för. Gör en lista över allt du är tacksam för. Undvik alla negativa saker och allt du inte har. Du kommer snart att inse att det finns mer än du tror som ger dig lycka.

 

 

Acceptans för livets dåliga sidor

Livet är inte alltid en dans på rosor. Det finns bra och dåliga dagar. Det gör ingen nytta att göra en stor sak av en dålig dag. Alla har sina humörsvängningar. Du behöver acceptera dem. Och om du accepterar dem och tar lätt på motgångar, är chansen större att allt går din väg. Alla mår dåligt ibland. Om du slutar spela offer, försvinner den dåliga sinnesstämningen inom ett par timmar eller ett par dagar.

Sluta överdramatisera

Ibland går allting snett. Okej. Behöver detta innebära allt värden har gått undan? Sådant är livet! Vänj dig vid det. Det du kan göra är att helt enkelt släppa det som har hänt, med insikten att du gjorde ditt bästa och att saker ibland går snett. Utan att behöva bli helt okänslig inför det som hänt, bör du släppa händelsen. Man får fler chanser i livet, och det finns andra sätt att få tillbaka eller kompensera för det som har  gått förlorat. Om du vågar ifrågasätta dina känslor, kommer du snart att må bättre.

Hitta en mening med livet

Gör inte livet något intryck på dig? Känner du ständigt att det är något som saknas? Du kan själv ge ditt liv en mening, i stället för att ständigt klandra dig själv. Hitta en mening i det som händer i ditt liv och i det du gör och du kommer att känna dig helare. Livet kommer att kännas meningsfullt.

Inledningsvis skall du identifiera de saker i din omgivning som gör dig lycklig: dina hobbies, dina barn, ditt jobb, din partner, din personliga frihet. Identifiera även de områden i ditt liv som inte känns tillfredsställande och bestäm dig att förändra dem, genom att sätta upp andra mål. Att känna till vem man är och vad man gör och varför man gör det man gör ger ditt liv en inriktning - din egen inriktning.

 

 

Motivation är viktigast

Motivation är vad som gör att vi inte sitter stilla, det som får oss att ticka. Utan motivation känner vi oss nere, handlingsförlamade, energilösa och vi saknar livslust. Hur gör du för att få din motivation tillbaka?

Varje människa har en grundmotivation och det är där uppbyggnaden av all annan motivation startar. Man har en grundmotivation för att bli lycklig, man har sina mål och man har sina sätt att uppnå dem. Två människor är aldrig likadana. Du får helt enkelt hitta ditt eget sätt att motivera dig själv. Men en bra start är att helt enkelt bli medveten om vad man vill och om vart man är på väg.