Hur länge skulle du överleva i skogen?

Kultur / Psykologi & Samhälle

Hur länge skulle du överleva i skogen?

2020-03-09 Det är inte ovanligt att ha tankar om att flytta långt ut i skogen för att leva ett liv oberoende av det som händer i resten av samhället.

Om du är en prepper har du kanske redan nu en hemlig plats där allt du behöver för att överleva en katastrof finns. Men hur länge skulle du överleva i skogen?

Äta bör man annars…

De allra flesta tänker i första hand på det där med mat. Oavsett om du drar ut i skogen för att fly Corona eller för att du misstänker en systemkollaps måste du ju ha något att äta. Och något är knappast tillräckligt.

Du måste ju få i dig en varierad kost med vitaminer, mineraler, fibrer, protein och mer. Hur ska du ordna med detta i skogen?

 

 

Det finns två vägar:

Bygg upp ett lager – Du kan bunkra konserver, spannmål och sådant som ger god smak som kryddor och socker. Har du redan nu en liten stuga någonstans i vildmarken går det ju att förbereda flykten från civilisationen med en hel del mat som håller länge. Kanske kan du klara flera år på detta sätt.

Lär dig hitta mat i skogen – Du får ta jägare licens, lära dig att fiska, förstå vilka rötter som kan ätas och ta reda på vad du kan göra med allt som växer därute i skogen. Lär dig mer om vilda växter och hur de kan användas för måltider som är nyttiga och smakar gott.

Du bör kanske också ha en plan för hur du kan köpa och byta dig till mer mat när det lager du har byggt upp tryter. Även om du flyr civilisationen lär den på något vis fortsatt finnas och då kanske du ändå vill ta kontakt för mer mat.

 

 

 

Du vill inte frysa ihjäl

Det kan bli väldigt kallt i skogen när vintern kommer. Hur ska du hålla dig varm? En öppen eld låter mysigt men kanske kan du se på system som solpaneler för att faktiskt få varmt vatten och lite elektricitet i din stuga.

Eller på ett vindkraftverk i miniatyr. Det här kan också vara smart om du tänker plocka med dig vissa apparater för underhållning vilket leder oss till nästa punkt…

Kan man dö av leda?

Om ingen kommer med dig får du verkligen ha ett sinne som kan underhålla sig självt. Kanske blir du lite knäpp av att enbart hålla dialog med dig själv och en och annan älg som kommer förbi. Då kan det vara fint med lite teknik.

En radio gör att du kan fortsätta lyssna på allt som händer i den värld som du flyr från. Då kan du sitta och nicka nöjt för dig själv för att du inte är där all galenskap pågår. Kanske vill du också ha något som gör att du kan kommunicera med folk som du ändå vill ha lite kontakt med.

Vem vet, du kanske kan ordna med besök då och då. Ett gästrum eller extra tält för besökare som du tycker om att umgås med kan vara något som gör att du överlever längre i skogen.

Hur bekvämt kan det bli?

Bekvämlighet bör också tas upp. Om du ska flytta ut i skogen med målet om att bli kvar där länge bör du betänka att det kanske inte är helt mysigt att göra sina behov i en buske. Numera kan du satsa på en förbränningstoalett som går på gas. Det går också att bygga en enklare duschkabin med solvärmepanel för att få varmduschar.

Om du tycker att det är mysigt och bekvämt ute i skogen ökar sannolikheten för att du blir kvar där. Fundera lite på hur du kommer att orka med att leva utan rinnande vatten. Det finns en hel del som vi tar för givet i våra moderna bostäder som absolut inte är en självklarhet i ett tält eller en liten stuga i skogen.

Kanske kan du pendla…

Om drömmen om ett liv långt från civilisationen finns kanske du kan börja lite försiktigt. Det går ju faktiskt att pendla mellan en bostad i staden och en ute i skogen. På så vis kan du också ta reda på vad som är svårast för dig med livet i naturen och hur du kan lösa det.

Det hela slutar kanske med att din bostad ute i vildmarken förblir en plats som du flyr till då och då. Eller så finner du ditt sanna jag och stannar för gott för att bli en legend som vissa säger är en påhittad historia.