Pengar kan köpa lycka trots allt

KATEGORIER: Livsstil / Psykologi och Samhälle

Shopping kan öka vår lycka när pengarna läggs på varor och tjänster som passar våra personligheter och uppfyller våra psykologiska behov.  

Pengar kan köpa lycka trots allt

2016-04-12 - Pengar kan verkligen köpa lycka när utgifterna passar vår personlighet, finner en studie baserad på 77.000 brittiska banktransaktioner.

Människor som spenderade pengar på inköp som matchade deras personlighet var lyckligare, kom man fram till i en ny studie som publiceras i tidskriften Psychological Science . Att kunna få spendera pengar i enlighet med personlighet skapade större lycka än den totala inkomsten eller de totala inköpen man gjorde.

Studien leddes av forskare från brittiska Cambridge Universitet i samarbete med en brittisk multinationell bank. Kunderna fick fylla i en personlighetstest och ett formulär som handlade om lycka.

Studien grundades på hela 76.863 transaktioner och 625 deltagare. Enligt femfaktorsmodellen indelade man människor i: öppenhet, samvetsgrannhet, extrovertism, vänlighet samt neuroticism.

Att äta ute på olika pubar rankades exempelvis som hög extrovertism och låg samvetsgrannhet (impulsiv).

Forskarna jämförde sedan deltagarnas faktiska inköp med deras personligheter och fann att människor rent allmänt spenderade mer pengar på produkter som överensstämde med deras personlighet. En mycket utåtriktad person spenderar mer pengar varje år på pubkvällar än en inåtvänd person. En mycket samvetsgrann person spenderade mer varje år på hälsa och kondition.

Historiskt sett har studier inte hittat ett starkt samband mellan pengar och det allmänna välbefinnandet. Den här studien fann däremot att vad man spenderar pengarna på spelar en stor roll och att när man spenderar pengar på saker som matchar ens personlighet blir man gladare.

Forskarna backade upp sina resultat genom ett andra experiment, där de skänkte deltagarna värdekuponger för att spendera antigen i en bokhandel eller på en bar. Utgående människor som tvingades spendera värdekupongen i en pub var lyckligare än introverta som tvingades att spendera värdekupongen i en bar, medan introverta blev lyckligare än extroverta om de tvingades spendera kupongen i en bokhandel och vice versa.

Forskarnas slutsats är att vårt välbefinnande ökar när vi spenderar pengar på produkter som hjälper oss att uttrycka vilka vi är som individer. De små konsumtionsval som vi gör kan därmed hjälpa oss att finna lycka, utöver det klassiska: att hitta rätt jobb, bo i rätt stadsdel, ha rätt vänner och partners.

Referens: Sandra C. Matz, Joe J. Gladstone, and David Stillwell. ‘Money Buys Happiness When Spending Fits Our Personality.’ Psychological Science (2016). DOI: 10.1177/0956797616635200

Ovanstående artikel är en anpassad version av: Spending for smiles: money can buy happiness after all, University of Cambridge, publicerad 07 Apr 2016