Varför gifter vi oss när så många skiljer sig?

Kultur / Psykologi & Samhälle

Varför gifter vi oss när så många skiljer sig?

2020-06-23 Det är ingen nyhet att många svenskar skiljer sig. Om du inte själv har föräldrar som har gått skilda vägar har du kanske bonusbarn eller nära vänner som skilt sig flera gånger. Samtidigt går vi och gifter oss. Hur kommer det sig? Om vi vet att äktenskapet troligen kommer att sluta i skilsmässa, vad är det som gör att vi ändå kastar oss in i det?

Störst av allt är kärleken

Statistik från SCB visar att 48 481 äktenskap ingicks år 2019. Det är en massa bröllop och ord om kärlek för evigt. Många har först gått med förlovningsringar i några år innan de bestämmer sig för att det är dags att uppgradera och bli äkta makar.
Om vi tar en titt på statistiken över skilsmässor visar det sig att en stor andel av skilsmässorna inträffar bara några år efter att man gift sig. Det betyder alltså att folk som först har levt ihop några år, förlovat sig och sedan gifter sig tror på en kärlek som ändå visar sig vara ganska vek.
Kan det vara så att vi tror så starkt på kärleken att vi tänker att en manifestation av den, vilket en vigsel är, kommer att fixa det mesta. Det är lite som att vi efter en jobbig tid med första barnet tänker att ett till kommer att göra det hela ännu bättre.

Tvåsamheten en norm som vi strävar efter

Även om det finns en hel del fokus i Sverige på alternativa familjeformer är tvåsamheten fortfarande normen. I och med att vi strävar efter att vara två är äktenskapet en slags självklarhet. Det är för väldigt många en naturlig utveckling av ett förhållande.
Det kan alltså vara så att vi gifter oss helt enkelt för att det är nästa steg och inte bara för att vi tror på kärleken. Det finns ju praktiska skäl till att vilja gifta sig och då kanske saker som risken för skilsmässa inte känns lika viktiga att tänka på.
Det blir lite som att starta företag. Vi ser en potential och att det skulle kunna vara bra att knyta banden och så kör vi trots att det kommer rapporter om många nystarter som havererar snabbt.

Vi gifter oss dessutom igen

En annan intressant sak att fundera på är att vi inte bara gifter oss en gång trots skilsmässostatistiken. Vi lovar tro och kärlek om och om igen. Svenskar är superbra på att gifta om sig. Det är ju inte för inte som vi har en hel del program och underhållning som handlar just om att ingå i en familj byggd på tidigare misslyckanden.
Vad är det som får oss att göra om samma misstag? Skilsmässostatistiken för andra och tredje äktenskap är ju dystrare än för förstagångsförsöken. Är det helt enkelt så att vi bara måste vara två och tänker att det ändå kommer att fungera om vi försöker igen. Detta i kombination med romantiska tankar om kärlek för evigt gör att vi kör på och hoppas på det bästa.

Det är kanske inte så hemskt att skiljas

Sedan bör vi lägga till det att i 2020-talets Sverige behöver det inte vara så besvärligt att skiljas. För vissa blir det givetvis katastrof. Men många kvinnor och män har trots allt livsstilar som gör att man kan klara sig på olika håll och få till en rutin för hur gemensamma barn ska hanteras.
Om det är så att vi faktiskt inte ser skilsmässan som undergången och ett stort misslyckande finns det ju ingen anledning att bromsa äktenskapsplanerna på grund av risken för att skiljas. Det kan också vara en anledning till att vi fortsätter att snabbt besluta oss för datum för vigsel med nya partners.

'
'