Varumärket PRADA

Mode

PRADA

Pradahuset är i dag känd över hela världen för sina enkla och eleganta skapelser.

Mario Prada startade märket Prada år 1913. Han designade och sålde handväskor, skor, resväskor m.m. i två butiker i Milano och hade kunder från hela Europa och från USA. När resväskorna visade sig vara dåligt lämpade för flygresor, koncentrerade sig Prada på att designa exklusiva läderaccessoarer och vattentäta handväskor.

prada sunglasses

1978 tog Marios dotterdotter, Miuccia Prada över företaget. Miuccia hade arbetat som mima som hade studerat 5 år vid Milans Teatro Piccolo och hade en PhD i politisk vetenskap. Även om hennes kvalifikationer inte verkade lämpliga, var hennes känsla för mode svår att missa. Märket var fortfarande ett läderproduktfabrik tid den tidpunkten och det hade kämpat ekonomiskt under flera år. Konkurrensen från andra modehus såsom Gucci hade tagit sin del av marknaden. Miuccia vände om allt och styrde Pradahuset mot haute couture världen.

 

 

Miuccia gifte sig med Patrizio Bertelli som antog rollen som affärschef, och lät Miuccia att fokusera på att designa och fullända den nya Prada looken.

Miuccia hade gjort svarta vattentäta ryggsäck sedan 1970, av en nylonmaterial så kallad "Pocone". Hon upptäckte den klassiska Prada handväskan som var enkel, av svart nylon, och år 1985 blev den en sensasion över natten. Väskan var funktionell och stabil, praktisk och moderiktig. Den såldes till ett högt pris.

Under 1980-talet, var det andra märken som skapade design som spelade på sexualiteten. Prada fick sitt genombrott 1989 med dess pret-a-porter kollektion, som beståd av eleganta, enkla väskor med rena linjer, lyxiga material, och i grundfärger. Modevärlden såg detta, och Paradas popularitet växte till skyarna.

prada sunglassesUnder 1990 hade Parada blivit en ledande kraft inom modet. Plaggen och accessorerna var smarta, sofistikerade, och med extrem hög kvalitet. Lyxiga material och enkla stiler, framför allt i svarta, bruna, gråa, gröna och krämfärger blev signaturen för Pradalooken. Dräkterna var sexiga och talade om självförtroende utan att avslöja för mycket hud. Accessorierna innefattade smala läderbälten, eleganta högklakade skor, och den klassiska handväskan så klart.

1992 presenterade Miuccia den mer "vanliga" Miu Miu linjen, som fler kunde ha råd med, som hade sina målkunder bland de yngre. Snart därefter skapades Prada Sport.

1993 fick Prada Council of Fashion Designers of America Award för sina accessoarer.

Prada looken har givetvis utvecklats över åren och tack vare Miuccias många innovationer i läder och design. Hon har experimenterat med många unika materialblandningar.

Sedan dess har Prada öppnat butiker i många olika städer och länder över hela världen. Pradas herr- och damskor har många modeentusiaster och celebriter fäst sig vid och de otroliga handväskorna är fortfarande väldigt populära. Den dinstinkta silvriga Pradatriangeln är en stutussymbol över hela Europa och hela Nordamerika.

prada

Den amerikanska ekonomitidningen The Wall Street Journal, har kallat Miuccia en av de 30 mest inflytelserika kvinnorna i Europa. Hon har skapat ett imperium.

Tack till Carrie Grosvenor