New Yorks modevecka 8-14 februari 2024: en glimt av årets nya trender

Mode

2024-02-11 Två gånger om året, i februari och september, förvandlas New York till epicentrum för modevärlden under New York Fashion Week (NYFW).

Denna evenmang är inledningen på "modemånaden" och ger designers en plattform att visa upp sina kollektioner för den kommande säsongen.

Från 8 till 14 februari 2024 kan modeentusiaster förvänta sig en fullspäckad vecka med catwalkvisningar, presentationer, föreläsningar och digitala evenemang, alla med fokus på höst- och vintertrenderna 2024.

En stor förändring i år är flytten från Spring Studios till en 19-våningslokal: Starrett-Lehigh Building i Chelsea.

Var kan du se modeshowerna?

Många designers kommer att livestreama deras modeshower på den officiella YouTube-kanalen NYFW: The Shows.

NYFW är en efterlängtad händelse för både branschen och modeälskare. Det är en tid för designers att visa sin kreativa vision och för publiken att få en glimt av framtidens stil.

Modevärlden är ständigt i förändring, men den är också cykliskt. Under NYFW och de efterföljande modeveckorna i London, Milano och Paris avslöjas inte bara nya trender, utan ibland återuppstår även gamla favoriter.

Detta är en tid för upptäckter, inspiration och spänning, och New York Fashion Week står redo att sätta tonen för den kommande säsongen.

New Yorks modeveckans historia

New York Fashion Weeks (NYFW) historia är en fascinerande resa genom modevärldens föränderliga landskap.

Allt började 1943, under andra världskriget, då den banbrytande modepublicisten Eleanor Lambert skapade "Press Week". Hennes vision var att ge amerikanska designers en plattform att visa upp sina kreationer under en tid då Europas modeindustri var störd. Dessa tidiga presentationer hölls exklusivt för press och köpare på Plaza Hotel.

Press Weeks framgång inspirerade till en ökad ambition bland designers. De ville visa sina kollektioner i mer unika och kreativa miljöer, bortom den traditionella hotellmiljön.

Nattklubbar, loft och gallerier blev allt vanligare platser för modevisningar, vilket bidrog till att skapa en mer dynamisk och experimentell atmosfär.

1993 skedde en betydande förändring: NYFW flyttade till Bryant Park i syfte att centralisera visningarna och underlätta för deltagare. Denna nya lokal, kallad "Seventh on Sixth", symboliserade modedistriktets österutbredning. Tält sattes upp runt Midtown Manhattan för att ge designers en plats att visa sina kollektioner.

Flytten till Bryant Park var en viktig milstolpe. Den lockade till sig företagssponsorer och ledde till att evenemanget bytte namn till Mercedes-Benz Fashion Week 2007. Sedan dess har NYFW fortsatt att utvecklas och anpassa sig till en föränderlig modevärld. Nya platser, nya format och nya designers har dykt upp på scenen, vilket bidrar till att göra NYFW till en av de mest spännande och inflytelserika modeveckorna i världen.