Psykisk misshandel: Röda flaggor samt hanteringsstrategier
Livsstil / Psykologi och samhälle
Sådana uttryck kan den psykiska misshandeln anta.
Bild: Mobbning tillhör kategorin psykisk misshandel.
2023-05-19 Psykisk misshandel kan förekomma i alla slags relationer såsom i familjen, i vänskapskretsen, eller på jobbet.
Offret förlöjligas, manipuleras, och kritiseras i ett konsekvent mönster av kränkande beteende. Denna form av misshandel, förstör med tiden offrets självkänsla och psykiska hälsa.
Psykisk misshandel kan anta mycket subtila former. Målet är kontroll medan offret tystnas ned och misskrediteras. Den psykiska misshandeln kan dock också vara öppet och manipulativt.
I kärleksrelationer kommer den som misshandlas psykiskt att känna sig för svag och beroende av misshandlaren för att lämna förhållandet.
Förhållandet är också inledningsvis kärleksfullt och en dröm som blivit verklighet.
Psykisk misshandel kontra konflikt
I vilken relation som helst uppstår det konflikt. Normala konflikter mellan jämlikar innehåller inte förolämpningar. Man känner sig fortfarande respekterad och värd att tas på allvar. Detta sker inte när man blir psykisk misshandlad av en annan. Psykisk misshandel bör därför inte bara avfärdas som konflikt.
Röda flaggor
Den som misshandlar någon annan psykisk kan använda sig av alla eller någon av metoderna, men det är ett konsekvent beteende som river sönder offrets självkänsla och självrespekt.
Om den psykiska misshandeln är mycket subtil, är det svårt att känna igen tecknen men hur man mår i förhållandet är då den röda flaggan.
Om du ständigt känner dig värdelös, skamsen, orolig, frustrerad, oälskad, förbisedd, lurad, dum, i vilken relation som helst, är det möjligt att personen kränker dig psykisk.
Det är inte ovanligt att man minimerar problemet. Problemet försvinner inte för att det ignoreras. Oftast blir det värre och värre.
Orealistiska krav och förväntningar
När en livspartner eller medarbetare ständigt klandrar dig för att inte vara duktig nog, ställer orimliga krav på dig och alltid är missnöjd med din prestation, oavsett hur mycket du anstränger dig, och hur mycket du ger, är personen i fråga en psykisk misshandlare.
Sådana personer kan också vilja att du tycker och tänker precis som de gör och tror på allt de säger. De kan också utnyttja dig genom att du alltid måste hjälpa dem medan dina egna behov aldrig ens får kommer på tal.
De avfärdar dina klagomål när du blir upprörd. De påstår att om du inte kan redogöra exakt för vad som hände samt ge exakt datum och tidpunkt för händelsen har det hela aldrig hänt.
Brist på validering
Psykisk misshandel innehåller element som får en att känna att ens perception, uppfattningar, önskemål, behov och känslor är felaktiga, konstiga, eller löjliga.
Man anklagas för att vara för känslig eller egoistisk om man behöver något själv i stället för att låta allting snurra kring misshandlarens egna behov och önskemål.
Man anklagas för att missförstå, missuppfatta och missbedöma allting.
Kaotiskt beteende
Psykiska misshandlare skapar kaos genom att börja bråka och argumentera och genom att göra förvirrande och motsägelsefulla uttalanden.
De kan också få offret att gå på äggskal eftersom deras beteende är oförutsägbart. De kan helt plötsligt få ett känslomässigt utbrott och humöret kan plötsligt förändras.
Känslomässig utpressning
Psykiska misshandlare manipulerar dina känslor för att du ska må dåligt. De kan få dig att känna dig skyldig. Skuld och skam används flitigt av de känslomässiga utpressarna.
De kan få dig att känna skam genom att förödmjuka dig offentligt eller privat, samt genom att trycka på rätt knappar för att kontrollera ditt beteende. De kan använda din medkänsla, dina värderingar, och rädslor för att kontrollera dig.
När de gör fel börjar de fokusera på dina brister som de överdriver. Detta avleder uppmärksamheten från det felaktiga som de har gjort.
Den psykiska misshandlaren kan också gaslighta genom att påstå att något inte har hänt samt fråga: ”Hur mår du?” De kan också ignorera dig, vara tysta och frånvarande, eller vara mycket kyliga för att straffa dig.
Överlägsenhetskomplex
Psykiska misshandlare ser sig själva som bättre, som överlägsna och berättigade. De behandlar offret som en underlägsen person som ständigt gör misstag och som har många brister.
De är nedlåtande och skämtar på offrets bekostnad som de också förolämpar och anser är dumma och ologiska. De kan också ständigt vara sarkastiska.
Om du är i ett förhållande med en sådan person, kan de inte ha fel, och detta betyder att du aldrig kan ha rätt. De kan gå till extremer för att bevisa för dig att de hade rätt och att du hade fel, och detta kan inkludera manipulation och lögner.
Kontrollerar och isolerar offret
Psykiska misshandlare vill också ha koll på allt offret gör och säger. Digital övervakning kan äga rum. De spårar ständigt offrets mobiltelefon. De vill veta vem offret umgås med, samt raderar kontakter och gömmer bilnycklarna.
Sådana personer vill att man slutar ensam, helt isolerad från vänner och familj. De kan också manipulera din uppfattning om personerna som du umgås med och som du tycker om.
Offrets ekonomi kontrolleras också. Avundsjuka och svartsjuka kan också användas för att hindra att offret umgås med vänner och medarbetare.De psykiska misshandlarna omvandlar offret till en personlig egendom som de bara vill ha för sig själva.
Effekterna av emotionell misshandel
Den psykiska misshandeln är lika farlig som den fysiska, har forskning visat. Även om man inte kan se några blåmärken och brutna ben, är såren djupare och kommer till uttryck som självtvivel, värdelöshet och självförakt. Det är svårare och det tar mycket längre tid att läka de psykiska såren och ärren som skapas bär man alltid med sig.
Resultatet blir att du aldrig ser dig själv på ett realistiskt sätt när den psykiska misshandeln har ägt rum över flera månader eller år. Du är övertygad att du inte är bra nog och att ingen gillar dig, något som leder till självisolering.
Den fysiska hälsan påverkas också. Offren utvecklar ångest och depression. Stressen man går genom leder till magsår, hjärtklappning och sömnlöshet.
Hantering av psykisk misshandel
Som med allt annat, är det viktigt att inse och acceptera verkligheten: att man blir psykisk misshandlad av någon.
Följande strategier kan också hjälpa.
Gör dig själv till en prioritet
Sluta behaga misshandlaren. Ta hand om dig själv först. Ät rätt, motionera, meditera, gör allt du bör göra för dig och för att du skall må bra.
Gränsdragning
Varje person har sina gränser som bör respekteras av omgivningen. Folk sätter gränser av olika anledningar. I detta fall gäller det att sätta stopp för förolämpningar, dåliga skämt, respektlöst beteende, mobbning och kränkningar av alla slag. När misshandlaren inte respekterar gränserna, går du ur rummet och samtalet är slut. På detta vis tar du kontrollen över situationen. Respektera dessutom dina egna gränser själv.
Det är inte ditt fel
Du är inte ansvarig för hur personen i fråga behandlar dig. Du kan bara ha kontroll över ditt beteende och inte en annans. Det är inte fel på dig utan på misshandlaren.
Försök inte fixa misshandlaren
Vad som än orsakar misshandlarens beteende är misshandlarens val och ansvar att fixa. Oftast är problemen så djupa och komplexa att det kanske aldrig går att fixa en misshandlare.
Du bör inte offra dig själv, ditt liv och din hälsa, för att någon annan ska fritt uttrycka sina psykiska problem på din bekostnad. Om du gjort mycket och offrat mycket och det slutar med att du känner sig ouppskattbar och värdelös är du tillsammans med fel person och du förtjänar bättre.
Ignorera den psykiska misshandlaren
När misshandlaren börjar kränka dig och anklaga dig, är det bästa att försöka lämna rummet. Ge inte misshandlaren tillfälle att sluta med att påverka dig känslomässig så att du slutar med att be om ursäkt eller hålla med, för att lugna ner misshandlaren.
Du är redan okej såsom du är och det är inte dig själv som måste förändras i förhållandet.
Sök stöd och hjälp
Ett nätverk med människor som är där för dig oavsett vad är bäst. Du slipper vara ensam och du slipper hålla misshandeln hemligt, inklusive för dig själv.
Att lära sig mer om psykiska misshandlare och var kontrollbehovet kommer ifrån kan vara ett bra steg för att så småningom frigöra sig från det känslomässiga beroende som man har utvecklat till misshandlaren. Man kan återuppbygga sig själv ju mer det sjunker in att misshandeln aldrig hade med dig själv att göra utan med själva misshandlaren.
Även på internet kan man hitta information, grupper och forum för personer som går eller som gått genom samma situationer.
Tyvärr finns det också de människor som kan tro misshandlarens ord och sådana människor som inte hjälper dig, bör du ha en mera opersonlig kontakt med. Om du är en heterosexuell kvinna, kan du också ha in din sociala krets både manliga och kvinnliga misogynister som har en tendens att se kvinnan som ansvarig för mannens utbrott.
Terapi, såsom traumaterapi kan också hjälpa.
Om du kan, lämna situationen
Om du mobbas på jobbet, av medarbetare eller en chef, kan du alltmer börja hävda dig själv genom att sätta gränser och genom att låta mobbaren prata själv. Icke desto mindre bör du börja söka nya jobb eller försöka bli omplacerad.
Om en kompis är mobbaren kan du i stället börja umgås med nya människor, kanske någon arbetskamrat eller någon i din situation som du träffat online, och med tiden blir du allt mindre beroende av mobbaren.
Om den psykiska misshandlaren är en livspartner som dessutom är fysisk överlägsen, bör du vara försiktig eftersom psykisk misshandel oftast är en föregångare till fysisk misshandel. Genom att sätta gränser och alltmer ta kontrollen över ditt liv kan du i vissa fall provocera misshandlaren.
Misshandeln kan också eskalera om du hotar med att lämna förhållandet. Om du gör detta bör du kanske hämta dina grejer tillsammans med flera andra människor som gör att du tryggt kan lämna misshandlaren.
Varje situation är däremot unik och vissa offer vill inte lämna förhållandet heller, men självrespekten är ändå värt att få tillbaka.
Källa
Sherri Gordon, Mobbningsexpert