Därför älskar vissa kvinnor våldsbrottslingar och andra farliga män

Livsstil / Psykologi och samhälle

Trauma, förnekelse eller partners i brott.

Därför älskar vissa kvinnor våldsbrosslingar och andra farliga män

2022-08-02 Det är allmänt känt att seriemördare och andra våldsbrottslingar kommer att spendera resten av deras liv bakom galler, men detta betyder inte att inte skaffar barn eller att de behöver leva deras liv helt ensamma. Om de kommer ut vid något tillfälle, väntar dessutom en mycket lojal och kärleksfull kvinna. Kvinnor köar om att få vara deras flickvänner, älskarinnor och fruar.

Vad är det som gör att vissa kvinnor uppsåtligen söker upp män som dömts för våldsbrott och sedan blir romantiskt involverade med dem?

Och kan vi se liknande mönster, som inte är lika extrema i vardagen? De behöver kanske inte gå så långt som att dejta inlåsta kriminella. De kan i stället dejta män i vardagen som är aggressiva och som gjort hemska saker mot någon annan eller mot exet, men som kvinnor ursäktar genom att hävda att männen blivit triggade av dåliga kvinnor.

Det är denna fråga ”Ana psychology” ställer i en av sina Youtube videor. Anna håller på att bli psykolog och hennes videos som sträcker sig några år tillbaka handlar om allt möjligt. Hon är verkligen påläst.Trauma i det förflutna

En bok som tas upp är Sheila Einsbergs ”Kvinnor som älskar män som mördar”, där olika drag identifieras hos kvinnor som gillar aggressiva män.

Kvinnan har gått genom trauma i barndomen eller i tidigare relationer. Det kan ha handlat om fysisk eller psykisk misshandel. Att dessa kvinnor inte flyr undan nytt trauma utan söker upp det gång på gång, har att göra med deras försök att återskapa och lösa tidigare trauma. Kvinnorna försöker korrigera det som hänt i deras förflutna. På någon nivå tror kvinnan att hon behöver en liknande upplevelse för att fixa det som hänt i barndomen eller i ett tidigare förhållande.

Sanningen är att dessa kvinnor känner sig dragna till aggression. Varje gång detta händer handlar det om att försöka återskapa tidigare trauma. Någon i det förflutna skadade mig och nu försöker jag korrigera upplevelsen i fråga. Kvinnan tror på någon nivå att hon kommer att fixa det gamla förhållandet genom att gå genom en liknande upplevelse.

Om dina föräldrar slog dig som barn, när din hjärna fortfarande var mycket plastiskt och under utveckling, normaliserades våldet och aggressionen. Men samtidigt är du på jakt efter att korrigera upplevelsen. Om du möter någon som på omedveten nivå påminner dig om den aggressiva föräldern, ser du chansen att fixa det som skedde. Ju djupare barndomens skador är, desto intensivare är längtan efter ett giftigt förhållande.

Beskydd

Kvinnor som söker sig till aggressiva män kan göra det eftersom de hoppas att de kommer att förse dem med beskydd. Om de kan använda deras styrka för att skada kan de använda styrkan för att försvara. Ur evolutionär synvinkel är det inte konstigt att någon som blivit misshandlat i det förflutna söker sig till den starkaste. Problemet är dock att våldsamma män nästan aldrig ställer upp på det viset, att de försvarar kvinnan.

Svårt med gränser

Kvinnor som gått genom trauma har oftast dåliga gränser, är en annan förklaring. De kan rationalisera och ursäkta nästan allt deras partner gör.

Att inte ha gränser kan ha sina fördelar eftersom man lyssnar på familj och vänner utan att döma och kritisera. Nackdelen är att fel människor utnyttjar dig när du inte har gränser.

Ett behov av att vårda och rädda andra

I Robin Norwoods bok, ”Kvinnor som älskar för mycket” kan man läsa om utnyttjande män som gillar det faktum att deras kvinnor ursäktar och försvarar allt de gör och att dessa män i kvinnors ögon inte kan göra någonting fel. Om männen inte behöver ta ansvar för deras beteende, bryr de sig inte om att bete sig på rätt sätt.

En annan egenskap hos dessa kvinnor kan vara deras behov av att vårda och rädda andra. I vissa omständigheter, är denna egenskap suverän. I andra, är denna egenskap en nackdel. Personer som har svårt med att ta ansvar för deras handlingar kommer att dras till någon med förmågan att rädda och/eller försvara dem. Två människor möts vars dysfunktion matchar varandra. En vill rädda, den andra vill bli räddad.

Försvarsmekanismer

Kvinnor som dejtar farliga män använder sig också av försvarsmekanismer, såsom förnekelse, rationalisering, förtryck och idealisering. De har även ett överaktivt fantasisinne.

Vi använder försvarsmekanismer när vi inte är redo för att acceptera verkligheten. De människor som använder sig mycket av försvarsmekanismer är psykologisk labila då de inte lyckas hantera den bittra verkligheten. När man använder sig av mycket primitiva försvarsmekanismer väldigt mycket är en ömtålig person.

I denna situation är däremot användningen av försvarsmekanismer nästintill nödvändigt för att tycka om en man som har gjort mycket hemska saker. Hon måste förneka vad denna man är kapabel av. Hon måste idealisera honom oavsett vad. Hon måste kunna drömma om en lycklig framtid tillsammans även om det finns tecken på att detta aldrig kommer att ske.

Kvinnlig misogyni

Kvinnorna kan verka ödmjuka, svaga och undergivna, men den mörkare sidan, är deras internaliserade kvinnohat. Detta kommer till uttryck i synnerhet då männen varit våldsamma mot andra kvinnor. Kvinnliga kvinnohatare anser att det var kvinnorna själva som triggade männen. De var inte bra kvinnor och de bad om att bli misshandlade eller mördade. Men de ser sig själva som bättre, annorlunda. Genom att behandla männen rätt, kommer de att utveckla ett lyckligt förhållande.

Den coola tjejen är en typ av kvinnlig misogyni som går ut på att inte ha några som helst gränser i förhållandet. De pratar illa om andra kvinnor medan de söker aktivt manlig uppmärksamhet. De tävlar med andra kvinnor och håller inte de aggressiva männen ansvariga för deras brott utan deras offer. De kan verka roade när män kallar de förolämpade könsspecifika saker. De kan också följa med männen eller betala för striptease och liknande aktiviteter.

”Det är ibland väldigt svårt att dra gränsen mellan medkänsla och ansvar när det gäller sådana kvinnor eftersom å ena sidan som jag redan nämnt kommer många av dessa från trauma och det är bra att ha empati för det men å andra sidan är internaliserat kvinnohat en av de viktigaste motorerna som håller kvinnoförtrycket i gång.” säger Ana.  ”Om varenda kvinna stod upp imorgon och bestämde sig för att de inte längre skulle tolerera kvinnoförakt, skulle patriarkatet rasa samman.”

Sexuella parafilier

Det kan dessutom visat sig att kvinnorna har sexuell parafili, som i västvärlden definieras som utanför normen och som kan skada andra. I vissa fall kan det sluta med att man skadar sig själv.

I detta fall är parafilin i fråga hebristofili - en attraktion mot någon som har begått brott.  Två undertyper finns. Den passiva, som tror att partnern är oskyldig och som förnekar att de är kapabla till brott. Den aggressiva typen är medveten om vad partnern är kapabel av, och kan hjälpa dem att förstöra bevis.

Spänningssökande

Spänningssökande är också något som tenderar att förknippas med fängelsegroupies. I boken” Dream lovers. Women who marry men behind bars”, blev två kvinnor trötta på deras liv och de sökte sig till män bakom galler.

Slutsatsen Ana som gjorde videon med all information, drar, är att kvinnorna söker spänning för att de associerar det normala med någonting tråkigt medan aggression är spännande. Därför kan de ha någon personlighetsstörning av den mörkare sorten. Men kanske har det också att göra med hur de vill bearbeta tidigare trauma som diskuteras i början av artikeln.

Kvinnor som gått genom trauma kan ibland hitta en bra omtänksam man, som de lämnar, eftersom kärleken inte är lika intensiv.

Aggressiva farliga män är en produkt av trauma, och kvinnorna som söker sig till dem har också en historia med trauma. Deras barn kommer också att fara illa ut. På det här viset fortsätter människor att orsaka andra människor skada i en mellangeneration-cykel utan ände.

Terapi är kanske absolut nödvändigt, hos en trauma specialist, för att denna onda cykel verkligen skall ta slut.


Källa: PRISON GROUPIES: Why some women seek out aggressive men, Ana Psychology på Youtube