Tre kryddor som gör kaffet nyttigare

Livsstil / Recept / Artikel

Kryddor ger smak, färg och positiva hälsoeffekter. Dricker du mycket kaffe varje dag, är det lika bra att prova andra typer av smaksättningar. Gurkmeja, ingefära och muskot är tre av dessa otroliga kryddor. Och visst kan man ha lite mjölk till och kanske alla tre kryddorna samtidigt.

1. Gurkmeja

Gurkmeja är en kryddväxt som kan stopa sjukdomsförloppet hos möss med alzheimer och hejda tillväxten av cancertumörer. Vidare är gurkmeja en mycket kraftig antioxidant, tio gånger starkare än vitaminer. Därmed får man skydd mot fria radikaler. Fria radikaler skadar normalt sett celler och viktiga molekyler i kroppen. Dessutom motverkar färgämnet curcumin i gurkmeja inflammation i kroppen så man får skydd mot många kroniska sjukdomar. Gurkmeja anses också skydda mot flera andra sjukdomar såsom hjärt-kärlsjukdom, alzheimer och sjukdomar i bukspottskörtel, lever och lungor.

 

 

Turmeric Latte

I hälsosfären kallas kaffe med gurkmeja och mandelmjölk Turmeric Latte.

Ingredienser: Kaffe, Mandelmjölk, Gurkmeja
Välj ett kaffe med en mörkare rostning. Fyll på med mandelmjölk (sockerfri för en ännu hälsosammare dryck) och smaksätt med gurkmeja.

Källa: Arvid Nordquist

2. Ingefära

Ett dagligt tillskott av ingefära reducerar enligt studier muskelvärk. Dessutom har ingefärsextrakt 3.5 gånger bättre effekt på blodtryck än den förekommande aktiva substansen i blodtrycksmedicin. Ingefära kan också hjälpa till att minska menstruationssmärtor, kan dämpa symptomen vid migrän, är välgörande för matsmältningen, minskar gasbildning och motverkar förstoppning. En annan viktig fördel är att man går ner i vikt om man inkluderar ingefära i maten.

Börjar man dock behandla med ingefära, bör man prata med en läkare först i synnerhet om du är blödarsjuk eller äter blodförtunnande mediciner.

 

 

3. Muskot

Muskot används för att behandla högt blodtryck, hjärtsjukdomar, hosta, matsmältningsbesvär, smärta, hjärtproblem, gastrointestinala problem, dålig andedräkt m.m. Man bör däremot inte överdriva med intaget av muskot.