Hur undviker man att bli otrogen sin partner?

Livsstil / Kärlek och relationer / Artikel

otrohet

Otrohet kan hända oss alla. Orsakerna är många, men de flesta kvinnor är otrogna eftersom de saknar uppskattning och bekräftelse i sin nuvarande relation.

 

 

Relationer kan förstöras till följd av otrohet; en anledning till att vi vill ta reda på vad man kan göra för att undvika otroheten som nästan ständigt lurar i ett förhållande.

Hur känner man igen de tillfällen som skapar otrohet i ett förhållande och hur kan man undvika dessa? För varje fråga finns det oftast ett svar och en lösning.

Enligt forskare inom ämnet finns det några omständigheter som leder till otrohet. Var och en av dessa kan medvetet undvikas.

1. Nyss flyttat ihop

Att ett par nyss flyttat ihop ger inga garantier för trohet - utan snarare vill man i sin önskan till friheten - känna att man har den, genom att vara otrogen. Frågan som uppstår för många efter att de har valt ett liv tillsammans är oftast: Vill jag verkligen dela mitt liv med den här personen? Det finns så många andra därute som väntar på mig.

Hur undviker man otrohet i det här fallet?

- Fråga dig själv varför ni flyttade tillsammans överhuvudtaget. Är inte motiven seriösa? Då har ni ett stort problem att lösa.

- Ett annat sätt att undvika otrohet i det här fallet är att ni två tillsammans samtalar om framtiden - era drömmar, mål och förhoppningar. Kanske vill endast en av er skaffa barn, medan den andre vill satsa på andra saker, såsom jobb och karriär. Det är viktigt att ni kommer överens om vad ni båda vill ha och inriktar er på detta för att förhållandet inte skall lida. Risken för otrohet ökar när man inte kan tillfredsställa sina behov i en relation och när man inte känner att man uppfyller sina relationsdrömmar och framtidsideal.

 

 

2. Exet som tröst

Många par har problem då och då. Om exet bor i närheten är risken stor att man ringer upp honom och kastar sig i hans armar för att hitta tröst. Detta kommer inte att lösa några problem i den nuvarande relationen. Snarare leder detta till att situationen försämras.

Hur undviker man otrohet i det här fallet?

- Försök att undvika all kontakt med det ex som varit din stora kärlek, om du fortfarande har känslor för honom.

- Du bör vara ärlig med din partner och berätta för honom vilken din stora kärlek har varit. När du väl har talat om för honom hur du känner, kommer exet inte att utgöra ett lika stort hot längre.

- Klarar du av en platonisk relation till exet? Fråga dig själv om du verkligen har kommit över exet. Om du verkligen känner att du har gjort det, är risken liten för att du skall hamna i hans armar när du hamnar i konflikter med din nuvarande partner. Om du känner att du fortfarande har känslor för exet, får du nog acceptera dina känslor och inse att det är dags att gå vidare.

3. Vana

Många ursäktar sin otrohet med att det har blivit tråkigt i förhållandet. Man vill ha något annorlunda eftersom man är trött på att alltid vara om med det vardagliga. Detta kan dock dölja andra djupare problem i förhållandet, såsom skam inför partnern.

Hur undviker man otrohet i det här fallet?

- Tala om för din partner hur du känner. Detta kan leda till att ni löser problemen och hittar en lösning som gör samlivet roligare.

- Var ärlig med dig själv först och främst. Vad är det som är så tråkigt egentligen? Finns det något som du skulle vilja ändra på i din relation? Vad kan du göra för att något skall förändras?

4. Efter en stor förändring

Om du nyss blivit av med jobbet, flyttat till en ny stad, eller om du har genomgått andra stora förändringar i livet, kan du bli otrogen. Orsaken är att du är förvirrad och behöver mycket stöd. En del kvinnor verkar tro att otrohet kan få bort en del av spänningen och osäkerheten som kan uppstå i samband med förändringarna.

Hur undviker man otrohet i det här fallet?

- Det första man kan göra är att försöka få sin partner att lyssna. Du bör berätta för honom hur du känner och vilken form av stöd du behöver.

- Du kan tala om för din partner hur mycket du lider på grund av det inträffade. Kanske kan han ge dig någon form av stöd.

5. Brist på självförtroende

Din brist på självförtroende kan leda in dig i otrohet. Du kan söka efter någon i ditt förflutna som var extra snäll mot dig och som tyckte att du var underbar. Om du ständigt oroar dig över hur du ser ut och hur attraktiv du egentligen är, kan du söka bekräftelsen överallt och ständigt hamna i säng med nya män.

Om du saknar självförtroende för att din partner har varit otrogen mot dig, kan du välja att vara otrogen för att du vill hämnas.Hämnd löser aldrig några problem. Risken är snarare att man hamnar i en ond cirkel av hämnd och vedergällning.

Hur undviker man otrohet i det här fallet?

- Hitta något som kan ge dig självförtroendet tillbaka. Gå en kurs i ett ämne som du tycker om eller gör något kreativt.

- Tala med en specialist om du inte tror att du kan klara av detta på egen hand.

6. Brist på respekt

Du känner att din partner inte ser dig, inte bryr sig om dig. Du tycker att han inte ser det fina och vackra i dig. Han tar inte hänsyn till dina önskningar och du känner att han inte värdesätter det som du gör för honom. I det här fallet är det en positiv sak om du kan hitta någon som kan ge dig tillbaka självförtroendet och få dig att inse att du är värd mer än du för närvarande tror att du är. Men anledningen till partners beteende kan också vara att han inte är medveten om vad du som person och kvinna behöver.

Hur undviker man otrohet i det här fallet?

- I ett sådant fall måste du vara mycket sann mot dig själv, när du söker svar på frågor av typen: "Vill jag verkligen vara otrogen? Hur kommer otrohet att påverka mitt förhållande? Är det värt att ta den här risken? Kan jag verkligen inte göra något för att förbättra min nuvarande relation? Är det rätt att göra detta - ta risken att förlora min nuvarande partner för alltid?" Du kommer att hitta ett svar när du väl gått genom alla känslor som finns inom dig.

- Din partner måste veta hur du känner. Dessutom måste du behandla honom på ett respektfullt sätt, så som du själv skulle vilja bli behandlad. Detta leder till mindre skuldkänslor om ni separerar.

- Du måste kommunicera med din partner på ett sätt som inte leder till att han blir sårad. Du måste berätta för honom vad du tycker om hos honom också, men även det som du bör förändra.

7. En rik älskare

Du träffar någon som är rikare än du är och som kan uppfylla materiella drömmar som du alltid har haft, men som du inte har kunnat tillfredsställa tillsammans med din nuvarande partner. Han bjuder ut dig på sådana evenemang som du inte har råd med, ni äter på de finaste restaurangerna och era möten äger rum på lyxiga hotell. Om du dessutom tycker att han är attraktiv, kan frestelsen bli alltför stor.

Hur undviker man otrohet i det här fallet?

- Du bör innan du tar ett sådant steg först tala med din partner om dina ideal och mål i livet, liksom vad som gör er lyckliga tillsammans. Kanske kan du komma till slutsatsen att pengar och lyx, inte gör livet mer värt att leva ändå. Kanske faller du då inte lika lätt för frestelsen.

8. Du växer upp - det vill inte han eller hon göra

Du känner helst plötsligt att du har blivit äldre, mognare och mycket klokare. Du känner inte att din partner håller jämna steg med dig. Du söker någon som du kan tala med på samma nivå. Självklart kommunicerar man på flera plan i ett förhållande, och visst är det underbart när vi är kompatibla på alla plan eller i alla fall på de flesta av dem. Om den sociala och den mentala nivån inte fungerar i ett förhållande, och om ni inte kan göra något för att hitta beröringspunkterna där, kan din vidareutveckling som person skadas. Det kan bli frestande för dig att försöka hitta någon som du känner är på samma nivå som du, mentalt och socialt, och denna någon kan bli mer än bara en vän.

Hur undviker man otrohet i det här fallet?

- Om den intellektuella sidan av dig inte känner sig tillfredsställd i förhållandet, står du framför ett stort beslut. Det är du som faktiskt väljer inför framtiden. Det gäller så klart att väga för- och nackdelar med varandra - om man verkligen vill riskera att förlora allt annat som man har i sin relation, bara för att känna att man hittat ett jämlike i intellektuell mening.