Reseberättelse: Paris, Frankrike

Livsstil / Resor /

ParisParis kan inte göra någon besviken. Det vackraste finns längs Seine. Har du tagit dig till Katedralen Notre Dame de Paris, är det bara att promenera längs floden.

Disney Village och Versailles är också värda var sitt besök. De ligger längre ut mot stadens utkanter, men som tur är, är staden utrustad med en tunnelbana (M - Metro) som gör det lätt för var och en att hitta i stan.

 

 

Paris som metropol

Paris är en riktig storstad, med människor som ständigt har bråttom, som trängs in i bussar och i tunnelbanan, med en mängd butiker, kaféer och restauranger, med sol och regn, glada och ledsna ansikten, men mest av allt - med människor från världens samtliga hörn. Därför kan man höra många olika språk talas: franska, engelska, japanska, kinesiska, rumänska, arabiska, ryska, spanska - och en mängd andra språk som man kanske inte är så bra på att identifiera.

Paris är lika vacker under dagtid som under kvällstid. Har man besökt staden en gång kommer man att vilja lära sig franska, bo där under en längre tid, skaffa sig franska vänner samt på något sätt - bli - en del av den magnifika arkitektiska storheten och den charmiga gatukulturen. Det är svårt att veta vilken sorts människa man måste vara för att inte låta sig beröras av denna vackra stad.

 

 

Street Culture

Längs floden Seine, i tunnelbanan, i närheten av de fantastiska sevärdheterna, under broarna, på broarna, längs vägarna, på stadens fyra tågstationer - kan man uppleva en rik gatukultur - som underhåller med dans, musik och konst. En del av den här underhållningen görs för att man vill visa upp sin begåvning. En del artister tjänar pengar på det eller säljer sina CD och konstverk. På kvällarna samlas ungdomar som spelar olika instrument tillsammans. Samtidigt samlas en skara åskådare.

Paris Gatumalare Paris Gatuorkester

Sevärdheterna i Paris

Har man tagit Metro Rer B från Gare de Nord, kommer man till Notre Dame. Det är bra om man kan ha en kamera med sig. Om du inte har skaffat sig en digital kamera än, kan man köpa en engångskamera i någon butik. Det kan också hända att du inte kan motstå att skaffa dig en riktig digitalkamera på plats. Du vill kanske gärna visa de som står dig nära att du har varit där.

Sevärdheterna i Paris

Det vanliga är att städer och platser ser bättre ut på bild och på TV. Med Paris är det tvärtom: det är vackrast att se den magnifika staden i verkligheten.

Eftersom en del av vår kultur bygger på upplyssningsfilosofernas idéer, eftersom vi alla har hört om fransk storhetstid med namn som Napolen och Josefine, eftersom vi alla har kommit i kontakt eller hört om Ringaren i Notre Dame, om Rousseau, om Monpaussant m.m. - kommer man i stort sett att inse att allt man redan känner till och vet, inte endast är en myt som har dikterats en gång för länge sedan. Platserna är verkliga och berättelserna, om en romantiserade, har en förankring i verklig fransk historia.

 

 

Katedralen Notre Dame

På utsidan och från långt håll är Notre Dame de Paris en kyrka som ser liten och alldaglig ut. Storheten och det magnifika slår en med kraft när man kommer allt närmare katedralen.

Katedralen Notre Dame de Paris

Katedralen Notre Dame de ParisDet nästan svårt att ta till sig all detaljrikedom på kyrkväggarna: änglar och demoner, det goda som segrar över det onda, präster som med hjälp av kunskap om Gud och Bibeln lyckas hålla avgrundens djävlar på plats - under sina fötter.

 

 

De ondas kroppar är små, deras ansikten förvridna av smärta, hjälplöshet och hat. Prästerna - Guds människor och försvarare är vackra, långa, självsäkra och väldigt lugna.

Notre Dame de Paris Notre Dame de Paris

 

Inne i katedralen finns det magnifika kandelaber, höga tak som skall nå upp ända till himlen, prydda med otroliga takmålningar. Mosaikfönstren syns inte så bra från utsidan, men från insidan bidrar de väldigt mycket till katedralens storslagna intryck. En mängd statyer pryder själva insidan av katedralen, liksom väggmålningar och en mycket vacker altare.

Kandelaber Notre Dame Notre Dame

 

Att se katedralens insida är dessutom gratis. För att gå upp i Tornen och se bland annat den kända klockan i Notre Dame kostar däremot lite pengar.

 

 

Louvre

Det kostar mellan 9 och 14 euro att se hela Louvre. Här hittar du bland annat Mona Lisa målningen, Venus statyn och du kan också gå in i Napoleon III:s lägenheter. Om du vill bli imponerad, måste du besöka platsen, för det finns inga ord som kan beskriva platsen på ett så pass bra sätt som gör den rättvisa.

Musee de Louvre Paris

Louvre består av tre delar som man kan besöka separat. En del heter Denon och består av franska och italienska målningar, samt grekiska skulpturer. Här hittar man Mona Lisa målningen. Dessutom finns en del konst från Afrika.

Louvre Louvren

Louvre Målning - Mort d'Èlisabeth - Paul Delaroche Louvre Mona Lisa

I jämförelse med många andra vackra kända målningar, som man oftast har sett någonstans eller hört talas om, om man nu inte är intresserad av konst, är Mona Lisa målningen otrolig liten. En stor folkskara vill ta bilder på den äktan tavlan som skyddas med en en glasvägg. Ett tips för dig som inte är intresserad av konst och som inte kan uppskatta den, är att titta närmare på tavlorna som tilltalar dig. Se den rika detaljrikedomen, de otroligt vackra välvalda färgerna och hur verkliga människorna eller sakerna ter sig. Vilken annan konstnär om inte en riktig mästare, kan skapa något så vackert?

 

 

Sully avdelningen består av statyer samt en del arkeologiska utgrävningar som har bevarat Louvren från medeltiden. I den här delen hittar man Venus statyn, som, liksom Mona Lisa målningen, drar till sig en hel del beundrare och besökare. Egiptisk konst i ordets rätta bemärkelse finns också här: allt från statyer, till smycken och mumilådor.

Louvre Sully Louvre Venus
Louvre Egyptisk Konst Louvre Medieval

 

En tredje Louvre del - Richelleau - består av imponerande statyer samt Napoleons III:s lägenheter.

Louvre Statyer Richelleau Louvre Richelleau
Louvre Napoleons den tredjes lägenheter Louvre Napoleon den tredjes lägenheter
Louvre Napoleon den III:es Lägenheter Louvre Napoleon den tredjes lägenheter

Disney Village

Disney Village Paris

Paris är ett under i sig. Disney Village har alltså hittat sin rätta plats, eftersom den befolkas av underliga slott där mycket skoj väntar familjer med barn. Det är lätt att hitta till Disney Village med tunnelbanan som tar dig dit från stadens mer centrala delar på ca. 10-15 minuter.

Disney Village Paris - King Ludwigs Castle Disney Village

 

Mc Donald's finns så klart på plats och visst gillar man arkitekturen.

Disney Village Paris - Mc Donald's

Disney Village är mer än så. Det är en turistattraktion utan like i naturlig miljö. Dessutom kan man åka luftballong.

Disney Village med luftballong '

Dammet föder ankor, luften är ren och arkitekturen drömlik, sagolik, perfekt för familjerna med barn som vill ta det lugnt och samtidigt ha kul.

Disney Village natur

Vill man övernatta i byn, finns det hotellrum att hyra. Bilden nedan går att förstora.

Disney Village Paris Hotell

Sent på dygnet bevarar platsen sin mystiska karaktär. Byn blir bara vackrare och vackrare. Klicka på bilderna för att förstora dem.

Disney Village by night Disney Village Sjö
Disney Village by Night Disney Village by Night

Helt klart finns det mycket mer att se och uppleva i Paris - med alla sina sinnen. Men vi får avsluta här för den här gången.

2009-05-09