Scarlett Johansson: Att vara hypersexualiserad och objektifierad fick mig att tro att min karriär var över

Livsstil / Psykologi och samhälle

Scarlett Johansson: Att vara hypersexualiserad och objektifierad fick mig att tro att min karriär var över

2022-10-12 I en ny podcast berättar hon bland annat om hur Hollywood liksom unga skådespelerskors inställning har ändrats.

Den amerikanska skådespelerskan Scarlett Johansson blev snabbt i hennes unga år, när hon bara var 19 år gammal, något av en sexsymbol något som oroade henne väldigt mycket, berättade hon nyligen i en Armchair Expert – podcast med Dags Shephard.”Jag blev liksom objektifierad och klassificerad på det här sättet och jag kände att jag inte fick jobberbjudanden för saker som jag ville göra” förklarade den nu 37-åriga skådespelerskan. "Jag tror att alla trodde att jag var äldre och att jag hade [skådespelat] länge, jag blev typ klassad i den här konstiga hypersexualiserade saken."

Scarlett pratade även om hon hur blev tvungen att acceptera roller som bara förstärkte denna image. Hon brukade klandra sig själv för att ha tagit de här rollerna och försökte acceptera konsekvenserna.

Scarlett Johansson blev berömd när hon spelade huvudrollen i filmen Lost in Translation från 2003. Tidigare hade hon haft en karriär som barnskådespelerska. I många tidigare filmer innan hon fick seriösare roller, spelade hon någon sorts förförerska. År 2019 nominerades hon samtidigt för två Oscars för hennes bidrag i Marriage Story och Jojo Rabbit.

Nuförtiden behandlas kvinnliga skådespelare mycket bättre menar Scarlett Johansson.Även om hon själv hade lagts i en box, menar hon att unga skådespelerskor i 20 årsåldern i dag får bredare roller och möjligheter.

”Jag ser yngre skådespelare som är i 20-årsåldern, det känns som att de får vara alla de här olika sakerna. Det är en annan tid också. Vi får inte ens riktigt klassa andra skådespelare längre, tack och lov, eller hur? Människor är mycket mer dynamiska."

Efter #MeToo eran kände sig Scarlett fångad mellan två världar. Hon tar även upp generationsgapet.

”Vi hade våra mammor vars inställning var liksom ’Använd det du kan för att få det du behöver. Använd dina feminina egenskaper. Använd din sexualitet.’ Och så har vi vår generation som säger ’Detta känns inte rätt, det måste finnas ett annat sätt’. Och så finns det den yngre generationen kvinnor som är typ 15 år yngre än jag är, som menar: 'Du behöver inte ta något av den skiten.'

Scarlett Johansson är idag mamma till två barn, åttaåriga Rose Dorothy och ettåriga Cosmo.