Varför Ryssland övergav spannmålsavtalet med Ukraina – och vad detta betyder för världen

Livsstil / Psykologi och samhälle

Matpriserna skjuter i höjden, svältproblemet förvärras.

Internettrollar, vardagssadism och sadistisk personlighetsstörning

2023-07-21 Spannmålsavtalet mellan Ryssland och Ukraina som har varit avgörande för att hålla de globala livsmedelspriserna stabila och förhindra svält är för närvarande i spillror. 

Den 17 juli 2023 sa Ryssland att de drog sig ur det ett år gamla avtalet, som gjorde det möjligt för transporter av spannmål och andra livsmedel att passera den ryska marinblockaden i Svarta havet. Och för att göra saken värre, bombade Ryssland under de kommande två dagarna den ukrainska spannmålshamnen Odesa och förstörde över 60 000 ton spannmål.

Som ett resultat har livsmedelspriserna ökat , med en stor höjning av kostnaderna för vete, majs och sojabönor i Europa, Mellanöstern och på andra håll allt.

Så vad är spannmålsaffären och varför är den så viktig för den globala livsmedelskedjan?

Anna Nagurney är expert på försörjningskedjor, inklusive de som involverar lättfördärvliga produkter som mat, och är medordförande i den styrelse som övervakar Kyiv School of Economics i Ukraina. Hon förklarar hur viktigt ukrainskt spannmål är för att föda världen – och varför Svarta havet är en viktig väg för att få det till människor som behöver det.

Vad gör Ukraina till en så viktig del av den globala livsmedelskedjan?

Ukraina har kallats Europas brödkorg och är en stor leverantör av vete, korn, solrosprodukter och majs till Europa såväl som till utvecklingsländer som i Mellanöstern, norra Afrika och Kina.

Mer än 400 miljoner människor förlitade sig på livsmedel från Ukraina innan Ryssland invaderade Ukraina i februari 2022.

En viktig orsak till det är att Ukraina har ungefär en tredjedel av världens mest bördiga jord, som är känd som chernozem eller svart jord. Och före kriget kunde Ukraina frakta spannmål till närliggande marknader i Mellanöstern och Afrika över Svarta havet.

Vad hände när kriget bröt ut?

Redan före kriget ökade hungersnöden över hela världen. Rysslands invasion gjorde det mycket värre.

Från 2019 till 2022 drevs mer än 122 miljoner människor in i hunger genom en kombination av effekterna av klimatförändringar, covid-19-pandemin och kriget i Ukraina, sade FN i en färsk rapport. Andra forskare har föreslagit attglobal hunger är den högsta den har varit sedan åtminstone tidigt 2000-tal.

Från februari till juni 2022 fastnade minst 25 miljoner ton ukrainskt spannmålavsett för globala marknader i Ukraina på grund av Rysslands marinblockad, vilket fick livsmedelspriserna att stiga.

Hur kom spannmålavtalet till?

FN och Turkiet fick ihop det som officiellt kallas Black Sea Grain Deal med Ukraina och Ryssland den 22 juli 2022.

Avtalet möjliggjorde säker passage av jordbruksprodukter från Ukraina från tre hamnar vid Svarta havet, inklusive dess största hamn, Odesa. Även om det ursprungliga avtalet skulle gälla i 120 dagarhar det förlängts flera gånger sedan dess.

Ukraina har exporterat mer än 32 miljoner ton livsmedel genom Svarta havet sedan augusti 2022. World Food Program, världens största humanitära organ, köpte 80 % av sitt vete från Ukraina. Etiopien, Jemen, Afghanistan och Turkiet har varit de största mottagarna av humanitära transporter.
FN har uppskattat att spannmålsavtalet har sänkt livsmedelspriserna med över 23 % sedan mars 2022.

Mängden spannmål som skickades per månad hade redan sjunkit innan affären föll isär i juli 2023, från en topp på 4,2 miljoner ton i oktober till cirka 2 miljoner ton i juni. Detta beror främst på att antalet inspektioner somryssarna hade genomfört innan fartyg kunde lämna Svarta havet minskade.

Ett annat problem är en generellt fallande produktion. Ukraina förväntas producera 31 % mindre vete, korn, majs och andra grödor än före kriget. Och denna uppskattning kom innan förstörelsen av en viktig ukrainsk damm som ledde till att ett stort fält översvämmades.

Varför är Svarta havet så viktigt för ukrainsk export?

Kollegor vid UMass Amherst och Kyiv School of Economics och jag publicerade en studie i maj 2023 som visade hur viktiga Svarta havets hamnar är för att säkerställa att ukrainsk spannmål kommer ut till världen. 
Före kriget transporterades 90 % av Ukrainas jordbruksexport på Svarta havet.

Ukraina sänder också ut spannmål och annan mat över land genom Europa, men det kostar mycket mer och tar längre tid än sjöexport. Och transportkostnaderna över land ökade på grund av kriget som ett resultat av minor, förstörelsen av jordbruksinfrastruktur och andra utmaningar.

Varför bestämde sig Ryssland för att dra sig ur avtalet?

Ryssland har tidigare hotat att gå ur affären, men varje gång har landet valt att stanna kvar.

Men den 17 juli 2023 sa Ryssland att man inte är villig att stanna kvar i avtalet om inte Rysslands egna krav uppfylldes som handlade om att skicka exportera landets egna livsmedel och gödningsmedel. Under de följande två dagarna attackerade Rysslands styrkor Odesa med drönare och missiler i en av de största attackerna mot hamnen. Ryssland sa också att landet skulle anse vilket fartyg som helst i Svarta havet på väg mot en ukrainsk hamn som ett legitimt militärt mål .

Detta fick priset på kritiska råvaror som vete och majs att skjuta upp i höjden och skapade stor osäkerhet och global oro kring hunger. 

Medan Ryssland har förlängt avtalet efter tidigare hot, kan den här gången bli annorlunda. Ryska attacker har orsakat omfattande skador på Odesa, vilket allvarligt begränsar Ukrainas möjligheter att exportera genom hamnen i framtiden – deal or no deal.

Jag tror att den ryske ledaren Vladimir Putin använder mat som vapen i en tid av växande hunger. Jag hoppas bara att goodwill råder och att Ukrainas livsviktiga export på något sätt tillåts fortsätta.

Källa;

Ursprunglig artikel publicerades 2023-07-19 i The Conversation under en Creative Commons licens. Why Russia pulled out of its grain deal with Ukraine – and what that means for the global food system