Twice.se

Mat och hälsa

Aloe Vera - mirakelväxten för din hälsa, skönhet och välbefinnande

Aloe vera

Aloe Vera ser ut som en kaktus men det är den inte. Aloe Vera är en suckulent. Växten är en medlem av liljefamiljen och dit hör även vitlök och lök. Växten har använts som läkemedel under en lång tid både internt och externt.

Det finns cirka 200 olika typer av Aloe Vera arter runt om i världen. Endast två olika arter odlas idag kommersiellt: Aloe Barbadensis Miller (med gröna blad) och Aloe Aborescens (med grå/blåaktiga blad) är de mest populära.

Aloe Vera växten odlas i varma tropiska områden och kan inte överleva minusgrader. Växten kan också odlas inomhus, helst på en plats där den får mycket sol.

HISTORIA

Långt innan antibiotiska salvor, när infektionen av mindre sår ofta var dödlig, kom tidiga upptäckare av Aloe Vera att inse att när den geléaktiga substansen inne i bladet applicerades på ett sår, läkte såret snabbare. Anvisningar till hur man använder Aloe Vera som läkemedel går tillbaka till tidigare texter på lertavlor daterade till 4000fKr och till forntida egyptiska Eber papyrus daterade till cirka 1500 f.Kr. Runt 400 f.Kr. var egenskaperna hos Aloe Vera accepterade från Kina till Indien. Tidiga försök att vetenskapligt validera användningsområdena producerade blandade resultat. Olika bedömningar av den medicinska bevisningen tog upp både fördelar och risker med Aloe Vera. Resultatet blev oftast förvirring bland allmänheten. Modern forskning kunde däremot resultera i att Aloe Vera nu används över hela världen av medicinska och kosmetiska skäl.

NÄRINGSRIK

Bakom Aloe Veras mirakulösa helande krafter finns det faktum att växten innehåller många viktiga vitaminer och mineraler såsom: vitamin A, B1, B2, B3, B6, B12, C, E, folsyra, kolin, kalcium, fosfor, kalium, järn, natrium, magnesium, mangan, koppar, krom och zink.

Aloe innehåller också en mängd aminosyror: isoleucin, leucin, lysin, metionin, fenylalanin, treonin, valin, asparaginsyra, glutaminsyra, alanin, arginin, cystin, glycin, histidin, hydroxiprolin, prolin, serin, och tyrosin.

Aloe vera innehåller 75 potentiellt aktiva beståndsdelar: vitaminer, enzymer, mineraler, socker, lignin, saponiner, salicylsyra och aminosyror. Andra mineraler som finns i Aloe Vera inkluderar koppar (viktigt för röda blodceller, hud- och hårpigment), järn (medverkar i syretransport och tillverkning av hemoglobin i röda blodkroppar), kalium (hjälper till att upprätthålla vätskebalansen), fosfor (hjälper till att bygga upp ben och tänder, bistår metabolismen och upprätthåller kroppens pH-värde) och natrium (reglerar kroppens vätskor, hjälper nerv- och muskelprestanda, och hjälper till att leverera näringsämnen till kroppen celler).

Aloe Vera innehåller också spårmineralerna rodium och iridium som används i cancer- och tumörforskning experiment. En annan komponent i Aloe Vera består av lignin med penetrerande egenskaper och välgörande för hudproblem såsom eksem och psoriasis.

MEDICINSKA EGENSKAPER

Aloe Vera har använts för medicinska ändamål i flera kulturer i årtusenden i bland annat Grekland, Egypten, Indien, Mexiko, Japan, och Kina. Egyptierna använde Aloe Vera för att göra papyrusrullar såväl som för behandling av tuberkulos.

Aloe Vera innehåller en blandning av glykosider som kollektivt kallas ”aloiner” som är den aktiva beståndsdelen i olika läkemedel. Indisk Aloe (Aloe barbadensis) är en rik källa till mer än 200 naturligt förekommande näringsämnen som vitaminer, mineraler, sockerarter, aminosyror, enzymer och syror, som hjälper till i matsmältningen.  De produkter som framställs av Aloe blad har flera egenskaper såsom mjukgörande, laxermedel, antibakteriella, antioxidanta, svampdödande, antiseptiska och kosmetiska.

Food and Drug Administration (FDA) i USA har godkänt studier av Aloe Vera för behandling av cancer och AIDS. Detta tillskrivs den antivirala och immunmodulerande egenskaper hos växten.

Traditionellt har Aloe-växten används flitigt för att behandla urin problem, finnar och sår etc. Det används också inom gerontologi och föryngring av åldrande hud. Saften i Aloe Vera- bladen används som magmedicin och laxermedel.

Vetenskapliga bevis för kosmetisk och terapeutisk effektivitet är begränsad och när den förekommer är de ofta motsägelsefulla.  Ändå finns det fler och fler människor som anser att Aloe Vera är mycket bra för huden.

ANTIMIKROBIELLA EGENSKAPER

Aloe Vera utvärderades på mycelium utveckling av Rhizoctonia solani, Fusarium oxysporum, och Colletotrichum coccodes, som visade en hämmande effekt av massan av A. vera på F. oxysporum vid 104 pl L-1 och den flytande fraktionen reducerade kolonitillväxt vid en koncentration av 105 | al 1-1 i R. solani, F. oxysporum, och C. coccodes (Cheesbrough, 1984,. D.Jasso de et al, 2005).

Det rapporterades att Aloesaften har antiinflammatoriska, anti-artritiska, antibakteriella och hypoglykemiska effekter. Inner-blad gelen från Aloe Vera visades hämma tillväxten av Streptokocks och Shigella arter i vitro (Ferro et al., 2003).

Agarry et al., 2005 rapporterade att Aloe gel inhiberade tillväxten av Trichophyton mentagrophytes, medan bladet har hämmande effekter på både Pseudomonas aeruginosa och Candida albicans. En del bakteriearter såsom Xanthomonas arter påverkas däremot inte på samma sätt.

MATSMÄLTNINGSSYSTEMET

Aloe Vera juice kan användas för att behandla matsmältningsproblem, halsbränna, tarmirritation, förstoppning, diarré, matsmältningsbesvär, m.m. Gifter och oönskade ämnen i vår kost samlas oftast i tarmen och hindrar absorptionen av essentiella näringsämnen som kan orsaka bristsjukdomar, letargi, förstoppning och ryggvärkar.

Aloe Juicen hjälper kroppen att spola ut dessa rester och förbättrar matsmältningen och ger en större känsla av välbefinnande.

Preliminära studier visar att oral intagning av Aloe Vera gel kan minska symptom och inflammation hos patienter med ulcerös kolit. Langmead et al., 2004a). Gelen kan också användas för att behandla inflammerade ögon och hud, och verkar effektivt mot brännskador och sår.

Aolecting B i Aloe Vera gelen stimulerar immunförsvaret. Aloe Vera verkar mot olika mikroorganismer och ökar det totala antalet vita blodkroppar och makrofager.

SÅRLÄKNING

Sårläkning är en dynamisk process, som förekommer i 3 faser. Den första fasen är inflammation, hyperemi och leukocytinfiltration. Den andra fasen består avavlägsnande av död vävnad. Den tredje fasen av proliferation bestående av epitelialcell regenerering och bildning av fibrös vävnad (Reddy et al., 2011). Aloe Vera kallas ofta för "Naturlig läkemedel". Aloe-gelen är utmärkt för läkning av första gradens brännskador, den lindrar inflammation och accelererar läkning.

Aloegelen stimulerar celldelning tack vare förekomsten av hormoner som underlättar sårläkning. Aloe Vera gelen har antibakteriella, svampdödande, antivirala och antiseptiska egenskaper och hjälper till att läka mindre sår. När gelen tas oralt förbättras kroppens immunitet och cellreparationskapaciteten förbättras tack vare gelens hämmande effekter på angrepp av mikroorganismer.  Den höga vattenhalten i Aleo Vera (96 %) förhindrar dessutom såruttorkning och underlättar migrationen av epitelceller.

Självklart underlättar Aloe Vera sårläkning i alla tre faser, som inte tas upp här. Vissa studier visar däremot att Aloe Vera ibland inte är effektiv i jämförelse med normala mediciner. Däremot är Aleo Vera naturligare än andra icke-naturliga mediciner.

MÄNNISKANS IMMUNFÖRSVAR

Aloe Vera hjälper till att förbättra immunsystemet och skyddar hjärta, hjärna och andra vitala organ i kroppen. Hela bladextrakt förstärker och sammansvetsar cellerna i immunförsvaret. Fagocyterna blir bättre på deras uppgifter och rensar kroppen från fria radikaler, något som leder till att kroppen rengörs något som leder till stärkt immunitet.

Aloe Vera stimulerar immunsystemet och innehåller 90 procent av spårämnena rodium och iridium viktiga polysackarider som dramatiskt ökar antalet vita blodkroppar eller makrofager och T-celler (Rabe och Staden, 1997; Barcroft 1999, Balch och James, 2000, Joseph och Justin, 2010).

Konsumtion av Aloe Vera extrakt under cirka 5 dagar, ökar antalet vita blodkoppar och makrofager dramatiskt.  Acemannan, en kemisk förening som finns i Aloe Vera fungerar som en kraftfull immunostimulant i djur, särskilt i katter (Gregory, 2001).

Dessutom är Aloe Vera växten en kraftfull antioxidant som innehåller vitaminerna A, C och E, samt mineralerna zink och selen. Antioxidanterna förstärker immunförsvaret i och med att de bekämpar fria radikaler i kroppen. Kroppen blir därmed också av med gifter och cancerframkallande element i den mänskliga kroppen. Aloe Vera gelen kan öka antalet fungerande makrofager i tarmarna och leder till att aktiviteten hos T-lymfocyter förbättras med 50% något som leder till att kroppen blir av med bakterier, virus, tumörceller och olika patogener  (Cheesbrough 1984; Barcroft 1999; Colman och Robert, 2000).

ARTRIT

Aloe Vera juice spelar en mycket viktig roll vid behandling av artrit. Aloe Vera juice stimulerar immunförsvaret på grund av närvaron av olika enzymer. Den är ett kraftfullt antiinflammatoriskt medel, smärtstillande, kan påskynda celltillväxt, så den reparerar artrit skadad vävnad. Aloe Vera juice, när det tas oralt och tillämpas externt, hjälper reparationsprocessen genom att regenerera celler och avgifta det drabbade området. Aloe Vera tros minska svåra led-och muskelvärk på grund av artrit.

När den appliceras direkt på smärtaområdet, tränger Aloe Vera in i huden för att lindra smärtan. Studier fann också att intag av Aloe Vera på daglig basis kan hjälpa till att förhindra och orsakar en regression av adjutant artrit (Rabe och Staden, 1997, Barcroft 1999; Balch och James, 2000, Joseph och Justin, 2010).

 

Recommenderad vidareläsning:

Aloe vera for human nutrition, health and cosmetic use - A review
Urvashi Nandal and Raju Lal Bhardwaj, 28 March, 2012

Superväxten för din hälsa (Expressen), av Jenny Davidsson

Aloe Vera - Växten för huden, av Naturapoteket

 

Mat och hälsa
Vår näring, vitaminer, mineraler
Bantning, viktminskning, viktminskningsmetoder
Forskning, hälsa och vetenskap