Twice.se

Vår näring

Här finns artiklar om näringsämnen såsom vitaminer, mineraler, aminosyror, m.m.

Vad är vitaminer?

Vitaminer är organiska ämnen som är livsnödvändiga för kroppen. Med organiska ämnen menar man ämnen där kol ingår. För det mesta kan kroppen bygga upp de ämnen den behöver, med vissa undantag. Hit hör en del salter, vitaminer och mineraler.

Vitaminernas funktion i kroppen

Förutom att vitaminerna är livsnödvändiga och måste tillföras utifrån, har de inte så mycket mer egemensamt. I kroppen har de olika funktioner.

En del vitaminer hjälper enzymerna att flytta på atomer. Ezymerna kommer i sin tur att styra och påskynda olika kemiska reaktioner och processer i kroppen. Andra vitaminer utgör råmaterial för ett hormon eller någon annan liten beståndsdel i kroppen. Ett par vitaminer verkar som konserveringsmedel genom att skydda fettcellerna från härskning.

Bristsjukdomar

Det har varit känt sedan länge att viss mat botar vissa sjukdomar. Bristsjukdomar uppstår när man inte har fått i sig ett visst ämne, i synnerhet de ämnen som man kallar för vitaminer och mineraler. Exempelvis ger järnbrist anemi, brist på c-vitamin skjörbugg, medan tiaminbrist ger beriberi. Brist på någon B-vitamin ger ungefär samma symptom och i början trodde man att det var ett och samma ämne som orsakade symptomen. Man upptäckte med tiden att det rörde sig om många olika ämnen och därför har man nu olika B-vitamin i stället för en enda.

 

Vad är vitaminer

Vitaminer är ett antal livsnödvändiga ämnen som kroppen inte själv kan bilda. Brist på någon vitamin leder till bristsjukdomar. Läs mer..

Vitaminer

Vad är mineraler

Mineraler har stor betydelse för vår hälsa.Kroppen kan inte tillverka mineraler på egen hand utan måste tillföras kroppen via födan.

Mineraler

 

 

Mat och hälsa
Vår näring, vitaminer, mineraler
Bantning, viktminskning, viktminskningsmetoder
Forskning, hälsa och vetenskap