Blommor kan vara äldre än dinosaurier
2024-04-10 När och hur formades de till de vackra och varierande blommor vi ser idag? Forskare har länge debatterat dessa frågor och nya studier ger nu insikter i blommornas evolutionära historia.
Bild: Depositphotos
Blommor, ofta betraktade som ömtåliga och sköra, är i själva verket en av de mest framgångsrika livsformerna på jorden. Med över 350 000 arter utgör de en betydande del av ekosystemen och spelar en avgörande roll i både näringskedjor och syreproduktionen. De är inte bara vackra skapelser, utan utgör också en viktig del av vår matförsörjning, med exempel som rosor, säd och tomater.
Fossil ger ledtrådar
Vanligtvis associerar vi fossiler med dinosaurier och andra forntida djur med hårda skal eller ben. Men även blommor, med sina ömtåliga kronblad och pollen, kan bevaras under vissa omständigheter, till exempel genom att förseglas i bärnsten eller kristalliseras.
Det äldsta övertygande fossila beviset för blommor dateras till den tidiga kritaperioden, för ungefär 132 miljoner år sedan. Men spår av en blomknopp från juraperioden, cirka 164 miljoner år sedan, har hittats i Kina. Forskare är dock inte eniga om detta verkligen är en blommande växt.
Detaljerade bilder av forntida blommor
Ibland kan fossiler bevara blommor i detaljerade avbildningar. Ett exempel är en fossil blomma från en barrskog för 34–38 miljoner år sedan, som bevarats i bärnsten. Kronblad och pollen syns tydligt och ger oss en inblick i hur en antik blomma såg ut.
Debatt om blommornas ålder
Forskare är inte eniga om exakt när blommorna uppstod. Vissa menar att de utvecklades under juraperioden, för 145 miljoner år sedan, eller till och med under triasperioden, för 201 miljoner år sedan.
Molekylära klockor och fossiler ger ledtrådar
Genom att analysera DNA och proteinsekvenser kan forskare använda en "molekylär klocka" för att uppskatta när arter skildes från en gemensam förfader. Fossila bevis ger ytterligare information om gradvisa förändringar i blommornas struktur över tid.
Matematiska modeller bekräftar tidig blomning
En internationell forskargrupp använde en matematisk modell för att analysera fördelningen av fossiler och drog slutsatsen att blommorna kan ha uppstått före kritaperioden. Detta innebär att de kan ha samexisterat med dinosaurierna.
Att förstå blommornas historia
Att belysa blommornas ursprung ger oss värdefulla insikter i jordens ekosystem och kan vägleda oss i arbetet med jordbruk och bevarande. Nästa gång du beundrar en blomma eller njuter av en frukt, kom ihåg den fascinerande historien bakom den - en berättelse om anpassning, motståndskraft och skönhet som fortfarande rymmer många mysterier.
Källa
The Conversation Flowers may be more ancient than dinosaurs – but scientists can’t agree on when they evolved.