En digital fristad för ett hotad kulturarv
VetenskapHistoria och arkeologi
Bild: Depositphotos.com24-12-06 Sofiakatedralens unika inskriptioner säkras för framtiden.
Mitt i krigets kaos i Ukraina har ett forskarlag från Göteborgs universitet genomfört en heroisk insats för att bevara ett av landets mest värdefulla kulturarv: de tusentals inskriptionerna som pryder väggarna i Sofiakatedralen i Kyiv.
En tidsresa genom inskrifter
Sofiakatedralen, en UNESCO-världsarvsplats, är en guldgruva för historiker och språkforskare. De tusentals inskriptionerna, som sträcker sig över ett årtusende, berättar om människor, händelser och idéer från olika kulturer.
Det är frågan om ”8000 inskrifter på en lång rad språk: latin, kyrkslaviska, grekiska, arabiska, hebreiska samt, förstås, på ryska och ukrainska. De handlar om allt från böner till reseberättelser och avtal kring landegendomar. ” skriver Göteborgs universitet.
Genom att studera dessa inskrifter kan vi få en unik inblick i det förflutna och förstå hur människor levde och tänkte.
Digital bevarande för framtiden
För att skydda detta värdefulla kulturarv från krigets härjningar har forskarna skapat en digital plattform där alla inskriptioner blir tillgängliga för forskare världen över den 9 december 2024. Plattformen gör det möjligt att söka efter specifika ord, fraser och teman, vilket öppnar upp för helt nya möjligheter att studera inskrifterna.
Utmaningar i krig
Att dokumentera inskriptionerna mitt under ett pågående krig har varit en stor utmaning. Forskarna har tvingats arbeta under svåra förhållanden, med ständiga hot om bombangrepp. Trots detta har de lyckats samla in en enorm mängd data som nu görs tillgänglig för forskare över hela världen.
En varning för framtiden
Sofiakatedralen är bara ett exempel på de många kulturarv som hotas av krig och konflikter. Projektet i Kyiv visar på vikten av att dokumentera och bevara vårt kulturarv, både för nutiden och för framtiden.
Vad innebär detta för framtiden?
Denna digitala plattform är ett viktigt steg mot att bevara världens kulturarv för kommande generationer. Genom att använda digitala verktyg kan vi skydda vårt kulturarv från fysisk förstörelse och göra det tillgängligt för alla.
Viktiga lärdomar
Projektet i Kyiv har också visat oss hur viktigt det är att samarbeta över nationsgränser för att skydda vårt gemensamma kulturarv. Genom att dela kunskap och resurser kan vi tillsammans möta de utmaningar som klimatförändringar, krig och andra hot utgör mot vårt kulturarv.