Forskare hittar nyfikenhetens hem i hjärnan

Vetenskap Neurologi

Bild: De röda områdena visar hjärnområdena som har med nyfikenhet att göra. (Gottlieb Lab/Columbia's Zuckerman Institute)

2024-07-17 Nyfikenhet är en av våra viktigaste mänskliga egenskaper. Den driver oss att lära och anpassa oss till nya miljöer.

Nu har forskare för första gången lokaliserat den exakta platsen i hjärnan där nyfikenhet uppstår. De har även identifierad varför vi blir nyfikna.

Upptäckten gjordes av forskare vid Columbia University i USA. De använde fMRI-skanning för att mäta aktiviteten i olika hjärnregioner.

Genom att undersöka nyfikenhetens ursprung hoppas man förstå oss människor bättre och utveckla behandlingar för tillstånd där nyfikenhet saknas, som kronisk depression.

Forskarna visade 32 deltagare specialdesignade bilder och bad dem bedöma hur säkra de var på innehållet och hur nyfikna de var på att identifiera det.

Resultaten kopplades till hjärnaktiviteten, som visade ökad aktivitet i tre områden: syn- och objektsområdet, värdering- och säkerhetsområdet, samt informationsinhämtningsområdet.

Hjärnan verkar alltså väga in hur säkra vi är på något för att avgöra hur nyfikna vi blir. Ju osäkrare vi är, desto mer väcks vår nyfikenhet.

Forskarna hoppas nu kunna använda upptäckten för att förstå andra typer av nyfikenhet, till exempel för fakta eller andras aktiviteter.

Nyfikenhet är avgörande för vår överlevnad och utveckling som art. Utan den hämmas vår inlärningsförmåga och förmåga att ta in ny information.

"Nyfikenhet har djupa biologiska rötter", säger forskaren Jacqueline Gottlieb. "Det unika med mänsklig nyfikenhet är att den driver oss att utforska långt mer än andra djur, ofta bara för att lära oss saker, inte för belöning eller överlevnad."

Forskningen är publicerad i tidskriften Journal of Neuroscience.

 

Publikation