Ny upptäckt: Hjärtat kan läka sig självt efter skada

Medicin Vetenskap

Bild: Depositphotos

24-12-06 Forskare vid Karolinska Institutet har gjort en banbrytande upptäckt som kan revolutionera behandlingen av hjärtsjukdomar.

Länge har man trott att hjärtat, när det skadats av till exempel en hjärtattack, har väldigt begränsad förmåga att läka sig själv. Men ny forskning visar att det kan finnas hopp för patienter med allvarliga hjärtsjukdomar.

Hjärtpump kickstartar läkning

Studien, som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Circulation, visar att patienter som behandlats med en hjärtpump för att hjälpa hjärtat att pumpa blod, har en betydligt högre förmåga att regenerera sina hjärtmuskelceller än friska personer. Det vill säga, hjärtat kan bilda nya celler och på så sätt läka sig självt efter en skada.

En dold reparationsmekanism

Forskarna vet ännu inte exakt varför hjärtpumpen har denna effekt, men de tror att den på något sätt aktiverar en dold reparationsmekanism i hjärtat.

En ny era inom hjärtforskning

Denna upptäckt öppnar upp för helt nya möjligheter inom hjärtforskningen. Genom att förstå hur hjärtat kan läka sig självt kan forskare utveckla nya behandlingar som kan hjälpa patienter med hjärtsjukdomar att återhämta sig snabbare och leva längre.

Hur mäter man hjärtats ålder?

För att kunna studera hur hjärtat förnyar sig har forskarna använt en unik metod. Genom att analysera halten av ett visst radioaktivt ämne i hjärtmuskelcellerna kan de beräkna hur gamla cellerna är. Detta beror på att mängden av detta ämne har minskat i atmosfären sedan kärnvapenprov förbjöds på 1960-talet. På så sätt kan man se hur snabbt nya celler bildas.

Hopp för framtiden

Denna forskning ger oss hopp om att framtida behandlingar för hjärtsjukdomar kan fokusera på att stimulera hjärtats egen förmåga att läka sig självt. Istället för att bara behandla symptomen på hjärtsjukdomar, kan vi kanske i framtiden bota själva sjukdomen.